Реклама / Ads
4| 4792 |14.03.2012 НОВИНИ

Апарат открива рака, спасява животи

.
За пръв път в България се въвежда радикално нов апарат за превенция и молекулна диагностика чрез генетичен анализ.
 

 

Това стана ясно на пресконференция с участието на проф. Драга Тончева, генетичен консултант, проф. Дамян Дамянов, хирург онколог, проф. Румен Балански, водещ учен в областта на карцерогенезата, д-р Максим Малинов, пише Блиц.

 
Една от основните причини за неблагоприятен изход от лечението при някои тежки социално значими заболявания е откриването на болестта в доста напреднала фаза. Заедно с това болничното лечение и скъпите лекарства натоварват най-вече личния и семейния бюджет.

 

Първоначално апаратът ще стартира с изследване за мутации и предразположеност към рак на млечната жлеза при пациенти и техни близки родственици. Поетапно ще продължи с генетични изследвания за рак на дебелото черво, белодробен карцином, левкемии, болест на Алцхаймер, сподели д-р Малинов.

“Ако можем предварително да определим носителството на ген на онкологично заболяване, ще предотвратим както емоционални кризи в хората, така и далеч по-големите финансови харчове”, допълни д-р Малинов.

Досега у нас изследването на нарушенията в гени, определящи заболявания, беше невъзможно или много трудно, продължително и скъпо, тъй като с наличната апаратура могат да се анализират само малки сегменти от един ген. Новият апарат ще позволява да се използва секвениране на няколко големи гени от генома на раковите тъкани и ще дава информация както за развитието на болестта, така и за лечението на всеки отделен пациент – ще има възможност за персонализирана терапия.

“Много заболявания са хетерогенни, което означава, че причината за едно и също заболяване е различна при отделни пациенти. С новия апарат ще може да се изследват множество гени едновременно, а генетичната мутация ще се определя за не повече от 1-2 дни”, уточни проф. Тончева.

Изследванията на гени за предразположеност към рак на млечната жлеза започват от април. Записванията са от 15 март на тел. 02/9655711. Първите записали се ще могат да направят изследването на цена от 340 лв. 

 

“При засилен интерес ще има възможност да се изследват допълнителни групи от по 95 души на същата цена”, обеща д-р Малинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 10475 |26.02.2012 Багата е на апаратно дишане . 34| 5758 |23.02.2012 Ердоган открива училище у нас през март . 29| 9463 |31.01.2012 Дим Дуков на апаратно дишане . 18| 4820 |16.11.2011 СДС стана партия с ляв апарат и десен електорат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads