Реклама / Ads
3| 5332 |29.07.2010 НОВИНИ

Апелативна прокуратура помилва Овчаров, от ЕНП готвят следващ рунд

.
Мария Капон
Апелативна прокуратура – София, отхвърли внесената на 9 юли жалба на Мария Капон и Елеонора Николова от Единната народна партия (ЕНП) срещу отказ на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство във връзка с предоговорени условия за доставката на руски газ, съобщава „Всеки ден”.
 

Жалбата беше внесена в Софийската апелативна прокуратура с искане да се образува досъдебно производство за това, че в качеството си на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е предоговорил с руската компания „Газпром” съществуващите до момента договори.

Подавайки жалбата си на първа инстанция пред Софийска градска прокуратура на 1 октомври 2009 г. Капон и Николова изхождат от съображението, че при предоговарянето на условията по газовите доставки, записани в договора от 1998 г., който изтича през 2011 г. – 83 долара на 1000 куб. м. газ, когато този договор изтича през 2011 г. – българската държава е претърпяла щета в размер на 2 млрд. лева.

“Ние решихме, че наше задължение като политици е да сигнализираме прокуратурата и да поискаме да се провери дали има нанесена такава щета”, посочва пред "Всеки ден" зам.-председателката на ЕНП Елеонора Николова.

“За съжаление, и в Софийска градска прокуратура, и в Апелативна прокуратура – София въпросът за щетата въобще се подминава”, коментира Николова. “Ние не твърдим задължително, че това е престъпен състав, но уликите са много сериозни. Ако се установи, че наистина има такава щета, трябва да се каже защо, по какви държавнически съображения беше възможно и допустимо всички ние да претърпим тази щета”, допълни тя.

По думите на Николова постановлението на Апелативна прокуратура е потвърждение на констатациите на Европейската комисия в последния й доклад, в който се посочва, че “въпреки че законът изисква магистратите да действат в полза на правосъдието дори само по подозрение за престъпление, това тяхно задължение рядко се изпълнява по ефективен начин. На практика, Комисията наблюдава колебливост на прокуратурата да започне разследвания въз основа на очевидни сигнали, вместо това тя предпочита комплексни и отнемащи време разследвания”. Според Николова това е верен прочит на липсата на желание на прокуратурата да се занимава с тежки, сложни казуси. “Много просто е да изправиш на съд човек, който е откраднал кокошка, петел, овца, много е трудно да изправиш на съд човек, който е причинил щета в размер на 2 млрд.”, коментира тя.

Според Мария Капон аргументите на прокуратурата са една прекрасна индулгенция и за настоящия, и за бъдещите кабинети. Всички министри могат да злоупотребяват и да се държат безстопанствено с ресурсите на България и никой не може да ги пипне с пръст”, коментира решението на Апелативната прокуратура Мария Капон. Според нея оттук нататък е безпредметно да се говори за каквито и да е дела срещу бивши или настоящи министри. “Явно това ще е изходът и на други дела като това на Емилия Масларова, например”, заяви тя.

Мария Капон и Елеонора Николова заявиха, че няма да се откажат да използват до край законовите ресурси в България, за да доведат битката докрай. Вече са подготвили жалбата си до следващата инстанция – Върховна касационна прокуратура. Двете предупредиха, че дори да няма решение в България, ще препратят жалбата си и до европейските институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5173 |26.07.2010 Медузата Гуцанов опари прокуратурата . 9| 6933 |06.07.2010 Темида и прокуратурата кръстосаха шпаги заради оправдателни присъди . 3| 5411 |28.06.2010 Прокуратурата погна ексглавен архитект . 0| 5332 |21.06.2010 СГС отхвърли искане на Брендо за връщане на обвинителения акт в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads