Реклама / Ads
2| 4861 |14.12.2010 НОВИНИ

Аптеки отказват рецепти, плащани от НЗОК

.
Конфликтът между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и големи аптеки продължава да се задълбочава, след като фармацевти алармираха за неразплатени средства за лекарства за домашно лечение, които се плащат НЗОК. Това може да се окаже огромен проблем, ако до края на месеца много аптеки в страната спрат да изпълняват този тип рецепти.
 

След като миналата седмица отделни аптеки спряха да изпълняват рецепти по линия на Здравната каса, в понеделник от Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) предупредиха, че заради забавените плащания тепърва още аптеки ще откажат да работят с касата.

Досега в асоциацията са постъпили сигнали от обекти в София, Варна, Бургас и Велико Търново, че ще преустановят работата си с НЗОК. В друга организация от бранша - Националната аптечна камара, обаче има сигнали и за други градове – Благоевград, Кюстендил, Монтана, Нова Загора, Перник, Пловдив, Разград, Търговище, Самоков.

След първите признаци на недоволство от страна на аптеките миналата седмица от НЗОК им преведоха 8.6 млн. лева за периода 1-15 октомври. В същото време по данни на Националната аптечна камара аптеките са купили със свои средства и отпуснали медикаменти за 60 млн. лева.

Според председателя на АСА Николай Костов НЗОК дължи средно около 32 – 34 млн. лв. месечно на аптеките.

Най-вероятно е аптеките да спрат да изпълняват рецепти за скъпоструващи медикаменти за диабет, онкологични заболявания, множествена склероза и други, които се плащат напълно от касата, без пациентът да доплаща.

Сега аптеките купуват лекарства от разпространителите разсрочено, със свои средства като по думите на Костов, често минават повече от три месеца, докато НЗОК възстанови похарчената сума. Заради забавените плащания аптеките ще спрат доставката на скъпите медикаменти. Най-тежко са засегнати аптеките, намиращи се в близост до лечебни заведения, където оборотът по линия на НЗОК представлява 85% от общите им приходи.

От аптечната камара обвиняват касата в натиск, тъй като точно в момента районните каси правели проверки в аптеките за изпълнението на договорите, при положение, че точно НЗОК не ги изпълнява.

От Здравната каса признават, че са затруднени с плащанията, но успокояват, че в бюджета за следващата година са осигурени 100 млн. лева за стари плащания. Оттам посочват че надвишените разходи от 40 млн. лв. за лекарства ще бъдат изплатени с част от тези средства до края на януари 2011 година.

От НЗОК се оправдават с това, че актуализираният позитивен лекарствен списък в средата на 2009 година не е бил съобразен с възможностите на бюджета и оттам са започнали проблемите. С промяната на списъка НЗОК беше принудена да поема по-голям процент от стойността на някои лекарства. От касата дават пример, че за диагнозата “неинсулинозависим захарен диабет” за периода януари-март 2009 година разходът за лекарства е бил 1 463 601 лв, а за същия период на 2010 г. той е достигнал 1 989 669 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4856 |13.12.2010 Аптеки отказват да работят с НЗОК . 3| 4848 |08.12.2010 Фирми се отказват от ББР, ще си търсят правата в съда . 8| 5467 |07.12.2010 НЗОК бави плащания, прецаква клиенти . 0| 4950 |24.03.2010 Плевнелиев и строителни фирми ще обсъждат забавени плащания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads