Реклама / Ads
19| 7842 |05.08.2020 НОВИНИ

От ареста говорят Лиляна Деянова и Мартин Димитров: Спецсъдът е абдикирал от правосъдието /видео/

.
Лиляна Деянова и Мартин Димитров
Утре, 6 август, от 10 ч. Специализираният апелативен съд ще гледа обжалването на мярката за неотклонение на Лиляна Деянова. Нейни близки, както и потребители на унищожената им социална платформа Civi призовават хората да се съберат пред спецсъда на ул. Черковна 90 в столицата в знак на подкрепа. Лиляна Деянова и Мартин Димитров разпространиха свои изявления от предварителния арест в Софийския затвор, където са вече 4 месеца.
 

Лиляна Деянова бе оставена с най-строгата мярка “задържане под стража” от състав на Специализирания наказателен съд, въпреки категоричната медицинска експертиза и показанията на вещото лице, че здравословното й състояние се влошава от условията в ареста. Лиляна има 3 операции на гръбначния стълб. При извършения преглед, постановен от съда, се установи, че има 2 възпалени прешлена. Всички медицински лица, участвали в изготвянето на експертизата са категорични, че оставането в ареста крие риск за живота й. Състоянието й изисква постоянно движение, специфични упражнения, физиотерапия. Това е абсолютно невъзможно при 24-часов строг тъмничен режим, спане на метална койка и при цялата влага в ареста.

 

В момента само към нея и съдружника й Мартин Димитров, се прилагат невиждани мерки за сигурност - килиите им са заключени с допълнителен катинар и при всяко отворяне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера. Подобно нещо се е случвало само по време на предварителните арести на братя Галеви, казват охранителите в затвора.

 

“От всички около 40 разпитани свидетели дотук, нито един не говори да е видял или дори да е чул за престъпление. И въпреки това срещу нас се случва този произвол.

Аз и Лили никога не сме вършили нищо нередно. Спецсъдът е абдикирал от правосъдието и просто изпълнява поръчка да размазва физиономиите на всички, които дразнят или не се подчиняват”, казва Мартин Димитров в своето обръщение от затвора.

 

“Вече 4 месеца, за да оправдаят задържането ни, Специализираната прокуратура и Специализираният съд използват срещу нас показанията на служители на Пътната агенция, за която първо ние подадохме сигнал за корупция. Бяхме наказани, защото ние с Мартин си позволихме да разкрием корупцията в ТОЛ системата - сигнал от близо 600 страници”, казва Лиляна в своето обръщение от затвора.

 

“И ние не разбираме, какво трябва да направим ние като граждани на тази държава, ако дадена институция не си изпълнява задълженията — да емигрирамe или да подадем сигнал в Прокуратурата?! По нашия сигнал няма един разпитан, но ние сме арестувани под претекст, че сме били спечелили преди 4 години един европейски проект.”

 

Въпросният европейски проект е проверяван многократно и не са установени никакви нарушения. Има и доклад на бившия икономически министър Емил Караниколов с изрична констатация, че няма каквито и да било закононарушения. Специализираната прокуратура оспорва констатациите на доклада, но никога не разпитва вече бившия министър. Има откази за образуване на наказателни производства и от Софийска районна прокуратура, и от Софийска градска прокуратура, и от икономическа полиция, и от ДАНС. И тези откази не са взети предвид и Гешев, и Спецпрокуратурата, задържат Лили и Мартин в ареста на ул. "Майор Векилски". Без каквито и да било съществени доказателства, дори и под формата на свидетелски показания.

 

Утре по време на делото за мярката за неотклонение на Лиляна Деянова на всички присъстващи журналисти ще бъде предоставен целия сигнал от 600 стр. за корупция и злоупотреба в АПИ и свързаните институции в контекста на изграждането и оперирането на ТОЛ-системата. Припомняме, че именно Лиляна и Мартин установиха, че стотици милиони лева реално изтичат в една куха фирма.

 

Вижте и чуйте обръщенията на Лиляна Деянова и Мартин Димитров:

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5382 |03.08.2020 Петър Кърджилов показа синините от престоя си в ареста . 14| 6066 |02.08.2020 Съдът пусна Петър Кържилов от ареста без мярка. Категоричен е, че няма престъпление . 8| 5716 |30.07.2020 Магистрати отново отказаха да пуснат Лиляна Деянова на свобода . 1| 4467 |30.07.2020 Спецсъдът решава за ареста на Лиляна Делянова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads