Реклама / Ads
20| 5198 |13.07.2010 НОВИНИ

В ареста Трактора кове наука

.
Доц. Петров
Жажда за наука е обсебила топ арестанта Алексей Петров – Трактора. Бившият съветник в ДАНС и близък до екс премиера Сергей Станишев от няколко месеца търка наровете в килия на Националната следствена служба като обвиняем за тартор на българския Октопод.
 

Доцентът по икономика обаче е мобилизирал силите си в научни дейности. Заедно с екип от други учени той продължава да работи по проект свързан с екипната работа в администрацията. Това разкрива в интервю за в. „24 часа” наблюдаващият делото прокурор Светлозар Костов. Лично той разрешил свиждания в килията с няколко научни работници, които са започнали отпреди ареста проект с Алексей Петров и желаят да го довършат. Обвинителят твърди, че тази дейност не е обект на разследването и за това не му пречат, ако той желае да работи като научен работник.

Прокурор Петров не назовава имената на другите учени, които са избрали доц. Петров за свой партньор в изследователската си работа, но се спира обстойно на дейността на затворника когато е бил агент под прикритие в НСС.
От събраните документи и справки, правило странно впечатление, че никой не му е възлагал задачи, никой не го е търсил активно, но той сам е продължавал да предлага услугите си на службата.

Информирал е НСС, че бил изградил оперативни позиции в "Лев инс", и предлага тя да ги използва. Това е алогично, това е фирма, която той контролира чрез близки и свързани с него хора. Какви оперативни позиции е изградил, след като реално това е негов бизнес, търси отговор прокурор Петров?
Свидетелите от ДАНС, които са разпитани по делото, казват, че след атентата срещу Петров службата е имала желание да прекрати отношенията си с него и затова са издадени заповеди за освобождаването му. Те обаче не са му връчени повече от 5 г. и никой не можа да обясни защо.

Инициативата за назначението на Трактора като таен агент е била на Николай Начев, тогава офицер в НСС. През 2001 г. ген. Атанас Атанасов (по това време шеф на контраразузнаването - б.а.) изготвя предложение до министър Емануил Йорданов, който подписва заповед.
Самият Атанасов твърди при разпит като свидетел, че е имало ходатайство от среди в прокуратурата за назначаването на Петров.

Един от заместниците на ДАНС , преди това и на НСС - Иван Драшков, е възразил Петров да постъпи на работа. Казал е, че има спорна репутация на човек, свързан със силови структури.
Прокурорът по делото разкрива още, че след ареста на Трактора са иззети някои неща от дома му и от офиса му на "Спартак". Например секретна справка на НСС, която стана публично достояние. Тя е за покойния прокурор Николай Колев. Петров има обвинение за справката, защото това е документ с гриф "Строго секретно", а той притежава нелегитимно копие.
При това справката е била употребена и в публичното пространство, публикувана е в медии преди време. Има и други неща, но е рано да ги коментирам, казва на този етап държавният обвинител. Той твърди, че на този етап няма данни за пряко участие на политици в престъпните схеми на Алексей Петров.

В момента бившата барета е в една килия с трима или четирима. Но е в изолация. Забранени са свиждания извън най-тесния кръг на адвокати, братя, сестри, съпруга и деца. Според прокурор Петров това е способ на работа "откраднат" в родната практика от италианския опит. Там по закон всеки, който е обвинен за престъпление на мафия, от първия ден на ареста до присъдата е сам в килия. Но при нас законодателството не е такова.
Целта е да се скъсат връзките на обвинените и задържаните, за да не могат да се дават указания за прикриване на доказателства,на капитали или за принуда спрямо свидетели.

Вчера в първата част на интервюто си за всекидневника прокурор Светлозар Петров разкри, че доц. Алексей Петров имал хобито сам да бие и малтретира жертвите си на четири очи в кабинета му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5002 |08.07.2010 Трактора остава в ареста . 0| 5066 |04.07.2010 Прокурори вадят от ареста кмета на Садово срещу 15 хил. лв. гаранция . 3| 6199 |23.06.2010 Съдът остави Джотолов в ареста . 7| 4467 |18.06.2010 Цв. Йовчев: Твърденията на Трактора са несериозни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads