Реклама / Ads
5| 5156 |14.03.2016 НОВИНИ

Арестуваха 8 души в Турция за БГ далавера със спални вагони

.
8 души са били арестувани при спецакция на турската полиция заради продадените 30 спални вагона на България. Сред задържаните е Ибрахим Ертиряки, който е бивш генерален директор на Turkish Wagon Company – TUVASAS, съобщи 24rodopi.com.
 

Той и още седем от ръководството на компанията са обвинени, за това, че са ощетили държавната фирма с 25 милиона турски лири при продажбата на спалните вагони.

„Поради неспазване на производствените технологични стандарти доставката на вагони е закъсняла и за това закъснение е било платено над 4 милиона евро неустойка за неспазване на срока. Фирмата издала фактурите за вагоните няма нищо общо с тази фирма, която е посочена в договора. Плюс това са платени 4 милиона 684 хиляди евро срещу услуги, но имаме съмнения, че тези пари са разпределени между някои заподозрени. В момента освен арестуваните има и други, които се издирват", обяви в събота областният прокурор на Сакария Мустафа Ерджан пред турски медии. Предполага се, че и от българска страна са взимани комисионни от лица, които са изиграли ключова роля в подписването на договора и последвалите странни обстоятелства.

 

Според прокуратурата с договора за доставка на 30 вагона турската държава е ощетена общо с 25 милиона турски лири. В обвинението се посочва, че договорът с България е бил на стойност 75.1 милиона турски лири, но турската компания е изхарчила 88.6 милиона, като е заплатила и 4 милиона евро за недоставка в срок.

Ще припомним, че на 17 декември 2010 г. „Български държавни железници" (БДЖ) и Turkish Wagon Company – TUVASAS подписаха договор за продажба на 30 спални вагона. Новите съоръжения пристигнаха в България през юни 2012 година, но проверката дали вагоните отговорят на български и европейските изисквания отне девет месеца и едва след това те бяха пуснати в експлоатация. БДЖ плати за тях над 32 млн. евро без ДДС.

 

Година по-късно се оказа, че 5 от 30-те чисто нови спални вагона вече са за ремонт и не се движат. Единият от вагоните бил с повреда на челната врата, два били със спикани водни резервоари, а един е бил с дефект на странична врата, а друг дерайлирал по време на маневри край София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4214 |11.03.2016 Митов: Никой не е казал, че Турция е готова за членство в ЕС . 15| 4147 |11.03.2016 Аспарухов: Сделката с Турция няма да спре потока от мигранти . 19| 4949 |11.03.2016 Джамбазки: Споразумението с Турция ще е краят на ЕС . 9| 4277 |10.03.2016 Комисията за Русия и Турция в парламента оцеля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads