Реклама / Ads
6| 5205 |24.11.2015 НОВИНИ

"Арестуваха" директора на НИМ Божидар Димитров

.
Божидар Димитров
Ден на гнева в цялата страна. Служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на протест с искане за по-високи заплати и повече пари в бюджета за култура.Освен с протестни плакати и лентички, протестът в Нациалналния исторически музей започна със символичен арест на директора му Божидар Димитров.
 
„Надявам се в парламента да гласуват увеличение на бюджета, за да преминем към делигираните бюджети, което ще позволи да увелича заплатата вече аз”, коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В Пловдив над 150 библиотекари и служители на читалищата проведоха протестно шествие.

Протест и в регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Служителите там започнаха работа с табели и лентички с надпис „Протест”. Библиотекарите искат да се отделят повече средства за културата в България и разказват, че заради мизерното финансиране все повече хора напускат работа, а желаещи да упражняват тяхната професия няма.

„Една чистачка в МОЛ взима повече пари отколкото взима един квалифициран специалист от нашите редици. И има хора, които предпочитат да захвърлят тази работа, за да работят по-ниско свалифициран труд с цел да могат да издържат семействата си”, обясни Весела Ангелова, библиотекар.

„Те просто са обречени на ниски заплати, макар че не би трябвало да бъде така – като библиотекари, археолози, музиканти. Ей сега слушах даже – просто идва време, когато няма да могат да си попълват оркестрите”, коментира Веселин Янков.

В Бургас в протестното шествие ,част от националния протест „ Ден на недоволство” се включиха служители в Музеи, Библиотеки и Читалища.Те настояват за по-добро финансиране за културата и не желаят трудът им да „бъде оценяват за жълти стотинки”.

„Не може една държава да иска да развива културен туризъм и в същото време културните институции да тънат в мизерия,в разруха,да текат покриви и никой да не поема отговорност”, коментира Пламена Кирова от регионалния музей.

Подобна е и ситуацията в Читалищата,които все още изпълняват просветна дейност в много от малцинствените квартали

„Нека само да погледнем,че излизайки от  от пределите на страната всички го смятат за феномен.В държавата си то дори, страхуват се дори да му назоват името. Не е чистилище, читалище е”, казва Катерина Гагева, секретар в читалище.

Недоволство на музейните работници  и в Благоевград и Банско. Десетки служители се събраха на мълчалив протест на работните  си места, за да изразят недоволството си от провежданата спрямо тях политика.

„Музеите са хранилището на националния памет, изразител на националната идентичност и поради тази причина е крайно време да се обърне внимание и да се увеличат бюджети на тези институции”, на мнение е Михаела Василева, РИМ – Благоевград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5037 |18.09.2015 Божидар Димитров иска покръстване на бежанците . 2| 4590 |11.09.2015 Уволниха директора на Музикалния театър заради далавери . 30| 13602 |09.09.2015 Божидар Димитров: Няма бежанска вълна в ЕС . 23| 7206 |02.09.2015 Божидар Димитров с "кървава" рецепта за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads