Реклама / Ads
34| 9261 |19.09.2012 НОВИНИ

Арестуваха Йордан Опиц

.
Вече го отвеждали към затвора. Той се чувствал зле. Присъдата на иконописеца Йордан Опиц поляризира мненията.
 

Иконописецът Йордан Опиц е задържан и вече го отвеждат към затвора, съобщи негова близка за "24 часа". "Чувства се зле. Вече го няма", допълнила още тя по телефона. Заповедта му е била разписана по-рано днес. Подготвя се молба до прокуратурата да се отложи арестът, казва основателят на Фейсбук групата, обявила се в защита на иконописеца

Присъдата на иконописеца Йордан Опиц поляризира мненията. Докато активисти се обявиха в защита на художника и настояват за помилването му, се появиха и мнения, че той заслужава наказанието си. Иконописецът беше осъден на 5 години затвор от Висшия касационен съд, след като през 2007 г. уби крадец при опит да избяга.

По-рано днес в студиото на БТВ също се разгоря спор. „Това не е убийство вкъщи при опит за влизане с взлом. Обществото е останало заблудено. Това е предумишлено убийство, станало пред входа на жилищната кооперация”, каза в студиото на „Тази сутрин” журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че три съдебни инстанции са гледали делото. А самият Опиц е признал вината си. По думите му художникът е преработил газовия си пистолет, така че да може да убива. Според Бакалов присъдата от 5 години затвор в този случай е възможно най-леката.

 

Хората в България нямат чувство за справедливост, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той добави, че всички страдат от битовата престъпност.
 

Основната вина за това, че крадците са ненаказани е в полицията, смята Бакалов и посочи, че и в неговия вход са обрани десетки апартаменти. Но това не кара собствениците да ги убиват. Според Бакалов, Опиц е социопат. Журналистът посочи, че иконописецът е писал обидни думи за семейството на жертвата в социалната мрежа. И е получил подкрепа, че е постъпил правилно, защото крадецът си е получил заслуженото.
 

След като няма държава, която да защитата интересите на хората, това се случва, каза Каракачанов. Той даде за пример дори Румъния, в която всяко село има полиция.
 

Дебатът в студиото се премести върху дейността на вътрешното ведомство, което с години не можело да се справи с битовата престъпност.

Каракачанов обаче посочи, че не трябва да се обвинява само полицията, защото при всяко радикално действие на полицията "веднага се намесват защитни организации, еврочиновници и веднага уволняват обикновения полицай". Има десетки села в България, в които нормалният човек няма как да се защити. Той се заключва и гледа през прозореца как му обират кокошките, гаража, каза обаче Каракачанов. Според него форматът на неизбежната самоотбрана трябва да се разшири.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5743 |18.09.2012 Опиц ще лежи в килията на Митьо Очите . 56| 6138 |14.09.2012 Президентът ще помилва иконописеца Опиц? Трудно! . 3| 5214 |14.09.2012 Арестуваха 17-годишен подпалвач . 41| 22735 |11.09.2012 Арестуваха Криско с кокаин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads