Реклама / Ads
1| 4185 |19.09.2018 НОВИНИ

Арестуваха шефовете на горското в София и Своге

.
Източник: МВР
Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна сеч. Сред арестуваните е директорът на Регионална агенция по горите - София, който е ръководител на групата, съобщиха от МВР.
 

Арестуван е и шефът на горското в Своге.

 

Останалите членове на групата също са длъжностни лица, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

 

Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност 250 000 лева.

 

Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си.

Групата е извършвала умишлени палежи на имущества на хора, опитали да подават сигнали срещу тях. Стреляно е и по къщите на тези хора.

 

Групата е била въоръжена. Използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев.

 

При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

 

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители.

 

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за престъпната дейност е постъпила през май. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.

 

Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, обясни още ст.комисар Темелакиев.

 

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5265 |18.09.2018 Арестуваха двама шефове в Регионалната дирекция по горите . 1| 4344 |18.09.2018 Арестуваха сина на Димитър Вучев - Демби . 1| 5879 |14.09.2018 Арестуваха бившата на Бирмата . 1| 3892 |12.09.2018 Арестуваха черногорски мафиот с фалшив български паспорт в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads