Реклама / Ads
5| 9080 |20.12.2007 НОВИНИ

Арестуваха висш прокурор с подкуп, той плаши с кукловодите в държавата

.
Арестуваха прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев с подкуп от 20 000 евро. Акцията се е провела в сряда вечерта от служители на ГДБОП и ВКП, съобщи главният прокурор Борис Велчев.
 
Арестът е станал към 20,30 часа в столично кафене, където Дончев е получил тлъстия рушвет от белязани банкноти. 

Парите са предадени на магистрата от Емил Милев, негов колега. Ангел Дончев го е рекетирал по конкретно разследване и дело. Борис Велчев отказа да назове повече подробности, само подчерта, че изнудването е доказано и очаква бързо развитие на случая.

Изнудваният Милев се оплакал на свой колега, а след това лично и на Борис Велчев. Оттам била замислена клопката с антимафиотите от ГДБОП.

Ангел Дончев е задържан за 24 часа и срещу него е образувано предварително производство. 

Редно е да се припомни на уважаемите читатели, че името на Ангел Дончев се свързва с тъмни дела не от вчера. В доклад на Камен Ситнилски отпреди две години се казва, че Върховна касационна прокуратура безцеремонно се е намесвала в работата на подчинени обвинители, като неправомерно е изземвала водени от тях дела.
Изводите са направени от проверяваща комисия, назначена през първите дни от работата на сегашния главен прокурор Велчев. Според същият доклад един от най-скандалните случаи е по делото срещу бившата шефка на Столична митница Маргарита Пецанова и приближения й Пламен Живков. Дуетът е нанесъл щети на държавата за над 9 млн. лв по експертни изчисления. Двамата са бракониерствали спрямо хазната по общо 5 случая, като не са изисквали навреме банковите гаранции. Производството по делото е прекратено от ВКП, след като обвинителният акт на столична прокуратура е влязъл в съда. Такава наглост и безцеремонност могат да си позволят само магистрати, които имат политически чадър и изпълняват поръчки, категорични са техни колеги. На 20 февруари 2006 г., само два дни преди Никола Филчев да предаде поста на главен прокурор, Ангел Дончев издава постановление за прекратяване на делото срещу Маргарита Пецанова и Пламен Живков. Това е действие, което на практика прави невъзможно възобновяване на делото. В скандалните действия е замесено и името на сегашния шеф на следствието Бойко Найденов. Когато на 14 юли 2005 г. прокурорът от столична градска прокуратура Магдален Маринов вкарва обвинителния акт срещу двамата висши митничари в съда, още на следващия ден тогавашният шеф на градската прокуратура Найденов му нарежда да изпрати писмо до съда и да го поиска за „уточняване на детайлите". Искането е уникално и некоректно, твърдят магистрати. Веднага след като го взима Найденов го предава във Върховна касационна прокуратура по тяхно нареждане. Наблюдаващият прокурор Асен Арсов обаче разбира за действията на шефовете си едва 4 месеца по-късно. През това време Ангел Дончев получава „задача" да го прекрати, която той изпълнява префектно.

Запознати заявиха пред Frognews.bg, че още при ареста Дончев се апитал да се измъкне като споменал, че много хора "отгоре" ще се погрижат за него. Споменал също, че може да проговори кой преди две години е поръчал мръсната сделка. Той знаел за връзката на шефа на митниците Асен Асенов с уличените негови подчинени, знаел и с кои партийни босове е разговаряно за „спасяването" на Пецанова и Живков. Тогава Асенов дори отказал да уволни спипаните в далавери, въпреки изришното прокурорско нареждане и разпоредбата на чл. 100, ал. 2 от Закона за държавния служител, която гласи: „Във всички случаи, когато е образувано наказателно производство срещу държавен служител за престъпления, извършени от него в качеството му на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, буква "а" от Наказателния кодекс, органът по назначаването го отстранява временно от работа."

Дончев е от т.нар. кръг на военни прокурори, които Филчев покровителствал през мандата си. Бил е в добри отношения и с убития през 2002 г. бивш шеф на военната прокуратура Николай Колев. В групата са още Георги Крумов, Йордан Данов и бившият военно-апелативен прокурор на София Трендафил Трайков. Говори се, че те са решавали съдбата на много известни и важни дела, по които са се предлагали различни облаги, за да бъдат прекратени. Как ще се развият събитията около Дончев в сегашната ситуация зависи от това дали ще проговори и какво ще каже. Той вече бил заявил, че може да предизвика скандал, който да разтърси държавата.

Допълнено от нас:

По време на скандала, който завихри през лятото тогавашният шеф на следствието Ангел Александров, като обвини министър Румен Овчаров, че го заплашвал със смърт, магистрати споделиха пред Frognews.bg, че куфарчетата с пари, които циркулират в прокуратурата и следствието са доста повече от тези от митниците. Съобщиха още, че цели папки с дела изчезват, изземват се от водещите ги следователи и прокурори и се прекратяват без никакво обяснение. Известни прокурори и следователи се прицелвали в дела на мастити бизнесмени и фирми и ги рекетирали за огромни суми.  Дали сега главният прокурор Борис Велчев ще има куража да доведе докрай този случай, ще покаже близкото бъдеще. Ако е решил да действа като Бойко Борисов, ще получи обществената подкрепа. Като знаем обаче какво се случи с делото срещу шефа на „Топлофикация"-София Валентин Димитров, ни е трудно да бъдем оптимисти. Ако Велчев ни опровергае, това ще е един истински коледен подарък за страната от името на магистратурата, а и от името на МВР, които участваха в акцията срещу Дончев, а ще помагат и в събирането на доказателства. Желаем им успех.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6682 |14.12.2007 Прокурори атакуват "Софийски имоти", откриват "изчезнали" документи . 5| 5074 |20.11.2007 Арестуваха затворнически шеф за подкуп . 1| 6406 |29.06.2007 Български прокурори ще разследват истинска ли е смъртта на Коен и Федяев . 0| 5221 |23.06.2007 Марти Ахтисаари взел подкуп, за да предложи независимост за Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads