Реклама / Ads
5| 6098 |06.06.2013 НОВИНИ

Арестуваните български блогъри в Турция са пуснати*

.
Двамата младежи от български произход, които бяха задържани с още 23-а други блогъри в Измир, са пуснати от ареста. Това е станало след няколко часа събеседване с тях.
 
Обърнато им е било внимание да избягват агресивна агитация срещу правителството и да призовават открито към бунтове. Призивите към бунтове са забранени със закон, защото застрашават държавността, коментират пред Фрог нюз български изселници, чиито имена спестяваме по известни съображения.

Както вече писахме вчера, премиерът Реджеп Таийп Ердоган заяви неотдавна, че пишещите в Twitter са „нарушители на реда и спокойствието” и „източник на дезинформация”. Ердоган е убеден също, че „социалните мрежи бунят обществото”.

 

Малък коментар: Тук е мястото да отбележим папагалското поведение на 90 на сто от българските медии. Още вчера сутринта Фрог нюз публикува информацията за задържаните младежи от български произход. Към обед, или по-точно към 12,10 часа изданието Родопи 24 (повече от два часа след Фрог нюз) качва в сайта си същата информация и коректно цитира източника – Фрог нюз. Оттам насетне българските „сериозни” медии с претенции приписват дословно въпросната информация, включително и в изданията си на хартиен носител (челен материал в някои от тях), цитирайки като първоизточник Родопи 24 или представяйки я като своя. Представяте ли си: медии, които притежават огромен финансов ресурс и екипи от десетки журналисти и кореспонденти, се държат високомерно в мрежата и на пазара, пренебрегвайки елементарната журналистическа етика. Апропо, шефовете на някои от тези „големи” и „сериозни” медии доста шумно и често се хвалят, че са измислили и подписали т.нар. Етичен кодекс, пробутан преди години от Съюза на издателите в България. Очевидно харчат парите на собствениците си бадява, щом опират до такива мижави трикове да преписват и заблуждават читателите си относно източниците на информация. Но това пък от друга страна обяснява летящия в бездната тираж на техните вестници...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5582 |05.06.2013 В Турция арестуват блогъри, между тях и българи . 3| 5903 |28.05.2013 Турция продължава с рестрикциите спрямо българските превозвачи . 2| 5699 |09.05.2013 Турската граница е блокирана от български ТИР-ове . 36| 5707 |07.05.2013 Премиерът: Българският избирател ще накаже компроматите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads