Реклама / Ads
0| 5087 |30.12.2015 НОВИНИ

Арестуваните в Брюксел - араби джихадисти

.
Архив
27-годишният Мохамед Карай и 30-годишният Саид Суати са двамата задържани в Белгия, за които се смята, че са готвели атентати в навечерието на Нова година в Брюксел, съобщават местни медии.
 

Двамата членуват в клуб на мотоциклетистите "Ездачи камикадзе". Клубът е известен с постоянни нарушения на закона за движение по пътищата, с връзки с ислямистката групировка "Шериат за Белгия", с вербуването на джихадисти за Сирия, както и с участието във въоръжени грабежи.

 

При обиските, предшествали арестите, са били открити оръжия за пейнтбол – спорт, който кандидатите за джихад използват за стрелковата си подготовка. Намерени са също пропагандни материали на "Ислямска държава".

 

Саид Суати е ръководител на клуба на мотоциклетистите мюсюлмани и е известен също с прозвището Саид Шахиди ("шахид" на арабски език означава "мъченик, загинал във война с врага в защита на вярата"). Той има досие на радикален ислямист от 2013 г. и според източници от следствието е възнамерявал тези дни да осъществи атентат в сърцето на Брюксел, при който да загинат "възможно най-голям брой полицаи".

Цел на ударите е щял да бъде също площадът, откъдето се наблюдава новогодишната заря.

 

Властите в Брюксел вече съобщиха, че забраняват използването на пиратки и фойерверки в целия град с обяснението, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително.

 

Общината реши, че все пак няма да отмени зарята в полунощ. Гражданите, които желаят да присъстват на зарята в центъра на Брюксел, ще трябва да се явят на мястото много по-рано. Те ще преминават през един-единствен пропускателен пункт. Зрителите нямат право да носят раници и чанти, стъклени чаши и бутилки, ножове и други остри предмети, както и домашни животни. Очаква се на събитието да присъстват около 100 хил. души, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7924 |18.12.2015 Balkaninsight: Саудитска Арабия и ОАЕ са купили от България оръжие за милиони . 3| 4275 |16.12.2015 Осем от арестуваните митничари с болно сърце . 0| 4273 |15.12.2015 Брюксел иска единна гранична охрана . 9| 4561 |13.12.2015 33-ма станаха арестуваните митничари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads