Реклама / Ads
32| 8360 |19.09.2011 НОВИНИ

Арестуват бизнесмени, точили пари от "МТел"

.
Лавина от арести на мощни бизнесмени, свързани с австрийския собственик на "МТел" – Телеком Австрия, се очаква идните дни, алармират медиите във Виена.
 

 

Според запознати част от парите, които нашият оператор е превеждал на австрийците, са използвани в корупционна схема, пише столичен вестник.

 

От разследване на специалните служби във Виена е видно, че  „Телеком Австрия" е превела в последните години над 30 милиона евро на лобиста Петер Хохегер. Голяма част от тях са ползвани за подкупи на политици и министри като министъра на вътрешните работи Щрасер и министъра на инфраструктурата Горбах, които в момента са следствени. Подозира се, че въпросният лобист е ограбил и българската държава и фирми, като се представял за независим консултант.

Има данни, че Хохегер е използвал средствата, платени му от България, за подкупи на български държавни служители в полза на„МТел".

Не по-малко съмнения буди й фактът, че „МТел" не са обявили огромния конфликт на интереси - техен официален лобист да е нает от българската държава за независим консултант по телекомуникациите. Това се случва по времето на тройната коалиция, от което следва и българската прокуратура, както австрийската, да разследва неговата дейност в България и да предяви съответните обвинения.

Шефовете на телекома са използвали парите на абонатите, за да си раздадат премия от 10 милиона евро по абсолютно криминален начин чрез борсови манипулации, фалшифицирайки курса на акциите на компанията. За тази цел финансовият директор на компанията е разнасял из Виена куфарчета със стотици хиляди евро подкупи. В крайна сметка след разследване на австрийската прокуратура управата на „Телеком Австрия" започва да връща премиите с надежда присъдите им да бъдат по-ниски.

В последните 10 години в цялата система на „Телеком Австрия" е царяла атмосфера на прогнилост и корупция, твърди прокуратурата във Виена. Поради тази причина австрийската прокуратура разследва цялостно компанията, включително поделенията им в Беларус, Сърбия и България. Назначен е и извънреден борд на компанията, който разследва злоупотребите.
 
След трусовете в „Телеком Австрия" все по упорито се говори, че „МТел" може да бъде купен от руска или египетска компания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5278 |19.08.2011 2-ма българи на съд, точили банкомати в САЩ . 6| 5441 |19.07.2011 Устройства точили банкомати на летище "София" . 3| 4959 |27.05.2011 Закопчаха нашенци в САЩ точили данни от банкови карти . 5| 5530 |19.05.2011 Хванаха фирми фантоми точили хиляди от НОИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads