Реклама / Ads
5| 15150 |08.11.2012 НОВИНИ

Архангелов ден е!

.
В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.
 

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

Според Православната църква Св. Михаил е един от седемте първенствуващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господа. Архангел Михаил представя божието слово и в иконографията се изобразява с копие в ръка, тъпчещ дявола.

А според народните вярвания св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

Архангеловден, Хрангелувден, Рангеловден, Св.Рангел, Събор на Св. Архангел Михаил са само някои от имената, с които народът нарича днешния ден, който Православната църква посвещава на Св.Архангел Михаил.

На него празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Огнян, Пламен, Емил, Емилия, Росен.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

На осми ноември, традиционно се отбелязва и професионалният празник на българската полиция. Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов.

"Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите", подкрепя идеята митрополит Стефан.

По традиция, на този ден Районните управления "Полиция" отварят врати за учениците - професията "полицай" ще бъде представена чрез беседи и демонстрация на тактическо оборудване, помощни средства, специализирани автомобили и др.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5658 |03.11.2012 Днес е Архангелова задушница . 3| 4615 |08.11.2009 Празнуваме Архангеловден . 7| 5508 |08.11.2008 Днес почитаме Архангелов ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads