Реклама / Ads
11| 5076 |11.10.2011 НОВИНИ

Археолог доказва - ракията е българска

.
За тази “титла” в Европа спорят още Албания и Сърбия.
 

Археологията - това ще е козът на България в преговорите с Европейската комисия гроздовата ракия да бъде призната за традиционна българска напитка. Това се разбра от думите на шефа на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл Божидар Димитров, пише Труд. Причината е находката на археолога проф. д-р Константин Тотев от Велико Търново, която според него и Димитров доказва, че от средните векове в България се пие ракия. За тази “титла” в Европа спорят още Албания и Сърбия, каза той. При разкопки в района на Асеневия дворец на хълма Трапезица проф. Тотев попаднал на част от керамична купа, изработена по старинната техника “сграфито”, типична за Средновековието в Търново. Върху фрагмента има надпис на два реда на старобългарски, който гласи: “Аз пих на празника ракиня.” Не е ясно кой е авторът, нито за кой празник става дума.

“Веднага разчетох надписа. Датира от ХIV век. Уникален е, защото сведенията за ракията, с които разполагахме досега, са от периода ХV-ХVII век”, обясни пред “Труд” археологът. Според него надписът е нанесен, след като съдът е ползван, издълбан е ясно и четливо с остър предмет. Ученият е категоричен, че неизвестният му автор е вкусил ракия. Има открити керамични фрагменти, един от които с надпис “Манастирско вино”, но дума “ракиня” се появява чак сега. Божидар Димитров заяви, че учените ще помогнат на земеделския министър Мирослав Найденов в битката му за налагане на ракията като национална напитка пред Брюксел. Ако успеем, ще можем да намалим с 50% акциза върху ракията за вътрешния пазар. Димитров също е сигурен, че “ракиня” значи “ракия”.

Според Българския етимологичен речник, том 6, произходът на българската дума “ракия” е от турската дума “raki” (ракъ), която пък идва от арабски (арак). И досега се смята, че ракията е дошла у нас и в Европа по време на османското робство, което започвапрез ХIV век. Попитан за произхода на думата “ракия”, Димитров каза: “Турците може и от нас да са я взели.” Той припомни, че и турците, и арабите са мюсюлмани, а религията им традиционно не позволява да се пие алкохол. Все пак тепърва предстоят консултации със специалисти по старобългарски език. Проф. д-р Тотев обяви още, че при разкопките на Трапезица са намерени и други ценни находки. Сред тях са фрагменти от т. нар. царски саркофази, стенописи с изображения на светци и др. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 7287 |26.09.2011 Дядо Николай: Осветете агентите в българската църква . 16| 6258 |08.07.2011 Борисов: Археологическите паметници трябва да привличат туристи . 4| 5822 |04.07.2011 “Джудас” и “Снейк” забиват нелегално на “Българска армия” . 18| 5439 |11.06.2011 Душманинът ни за Шенген Херд Леерс в българска връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads