Реклама / Ads
0| 4501 |02.10.2015 НОВИНИ

Архиепископ Теодосий: През последните четири години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток

.
Теодосий, вдясно
Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия беше приет днес от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.
 

На срещата, като е благодарил за възможността да посещава често България, архиепископ Теодосий е предал на патриарх Неофит сърдечни братски поздрави от Йерусалимския патриарх Теофил, както и собственоръчно написана от него картичка и покана да посети Йерусалимската патриаршия и Светите земи.

Гостът е споделил своите тревоги, като православен архиерей, че в Близкия Изток, който навремето е бил люлка на християнството и където доскоро мирно са съжителствали хора от различни етноси и вероизповедания, днес християните са подложени на небивали гонения. По думите на архиепископ Теодосий през последните четири години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток, тъй като около половин милион християни са напуснали Сирия, а около един милион - Ирак. Над 40 са екзекутираните духовници в Ирак, цели християнски селища са обезлюдени, а храмове и други светини от 4-5 век са разрушени, е заявил архиепископът.

 

Той е изразил надеждата на Йерусалимската патриаршия, че намесата на Русия в конфликта ще доведе до баланс на силите и до разрешаване на проблема. Като е подчертал, че силата на християните е в молитвата и в изпросването на благодатна помощ от Бога, архиепископ Теодосий е помолил българския патриарх да има в своите молитви живеещите в страните от Близкия изток християни и да се моли за въдворяване на траен мир в региона. "Йерусалимската църква е мъченическа църква, която върши своето служение в ситуация на война и има за своя грижа, както опазването на Светите места, но и на божия народ там", е заявил архиепископът.

В неделя, 4 октомври, с благословението на патриарх Неофит Севастийският епископ Теодосий ще отслужи Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София и ще отправи молитва за мир в Палестина и в региона на Близкия изток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7128 |02.10.2015 РИА Новости: САЩ доставят на Украйна оръжия през България . 9| 4651 |02.10.2015 Аню Ангелов: Има опасност през 2016 да сме с 2 МИГ-а . 2| 9818 |02.10.2015 Синоптик: През октомври - златна есен и плаж . 2| 4327 |01.10.2015 Спипаха 12-класник да прекарва бежанци през границата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads