Реклама / Ads
0| 5379 |24.09.2009 НОВИНИ

Архивите на МВР достъпни за нотариусите

.
Архиви Източник: Вяра Йовева
Да се даде достъп на нотариусите до базата данни на звеното за български документи за самоличност на МВР решиха народните преставители по време на засеание на вътрешната парламентарна комисияпо вътрешна сигурност и обществен ред.
 

Новината съобщи зам.-вътрешният министър Веселин Вучков. Предложението за промени в закона за нотариусите и нотариалната дейност, направено от депутата от Атаката Явор Нотев Тодор Димитров от ГЕРБ е дошло заради ескалиращия проблем с имотните измами.

За първи път МВР ще предостави възможност за достъп до базата данни на звеното за български документи за самоличност на нотариалната камара в Република България, коментира Вучков.

Според него целта е нотариусите да могат да правят справка дали лицето, което е в кантората отговаря на лицето вписано в базата данни.

По думите на зам. вътрешния министър достъпът ще бъде ограничен и според Нотариалната камара, съюза на юристите в България и други организации ще реши на повече от 50 % проблема с имотните измами.

Достъпът до базата данни ще се регламентира с акт на Министерския съвет, чрез който ще се прецизират условията и редът за достъп до фондовете на МВР.

Нотариусите няма да могат по всяко време да влизат в базата данни, като достъпът ще става чрез точка в Нотариалната камара. Обмисля се подобен достъп да бъде даден и на частните съдебни изпълнители.

Анастас Анастасов - председател на комисията, заяви след заседанието, че опасение във връзка с промените са изразили единствено депутатите Михаил Миков от Коалиция за България и Касим Дал от ДПС, които са поискали гаранция от МВР, че няма да се злоупотребява с този достъп. Останалите не се съмняват, че от страна на МВР има техническата възможност за подаване на тази информация, обясни още Анастасов.

Оказа се още, че идея за промени в закона за нотариусите и нотариалната дейност е предлагана и на Михаил Миков като вътрешен министър, но той е отказал да я реализира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4776 |24.09.2009 Среща на Г-20 стартира в Питсбърг . 8| 5204 |24.09.2009 Проверка на сделката по дълга, който плащаме, поискаха от ДСБ . 1| 4784 |24.09.2009 Г. Кадиев: Ако трябва, ще вдигна данъците в София . 6| 4815 |24.09.2009 Футбол, цар, княгиня и Доган на килимчето пред Яне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads