Реклама / Ads
2| 4239 |26.03.2020 НОВИНИ

Аркади Шарков: Не е добра идея НЗОК да финансира лечението на болните от COVID-19

.
Аркади Шарков
„Притеснява ме дали има капацитета да издържи притока от болни. Затова са наложени тези по-строги мерки. Италианската здравна система, която беше един от примерите в Европа, рухна, защото допуснаха грешката да олекотят мерките.
 

Тук говорим за инфраструктура, отделения, човешки ресурси и тяхната защита с предпазни средства. Да не се наложи после лекари да лекуват лекари вместо пациенти“, предупреждава експертът Аркади Шарков, предаде БГНЕС.

 

По отношение на финансовата страна, правителството отдели ресурс за борбата с коронавируса. Въпросът е откъде идват парите за лечението на самите пациенти. Към момента идват от НЗОК, което не е добра идея. Касата не е създадена да работи в такива тежки епидемиологични условия. По-скоро трябва да идват от централно финансиране през Министерство на здравеопазването като мярка срещу развитие на самата епидемия, смята здравният експерт.

 

Шарков прогнозира също, че към края на годината ще се наложи актуализация както на бюджета на НЗОК, така и на НОИ. „В момента са спрени всички планови операции, може би при актуализирането на бюджета парите за тази цел ще бъдат пренасочени към по-нужни пера“, смята той.

 

Като позитивен елемент експертът посочва желанието и готовността на частните болници да помагат в извънредното положение. Не на последни място Шарков смята, че трябва да се мисли какво ще се прави с общинските и държавните болници и дали има реален капацитет да приемат такива пациенти.

 

Друга негова препоръка е да се работи по електронизацията на системата.

“За да не се налага в бъдеще да се изпращат по аналогов път нови списъци в екселски таблици към МЗ и НЗОК и да не се налага хората да звънят на личния си лекар за рецепти, защото не могат да го посетят, трябва да бъде въведена Национална здравна информационна система. Хубаво е тя да бъде въведена до края на годината, за да се улесни и комуникационния процес между всички структури в системата на здравеопазването“, заяви Аркади Шарков.

 

Броят на заразените с коронавирус у нас е 243 души, от тях 3 са починали. Оперативният щаб ще предложи на здравния министър да удължи срока на противоепидемичните мерки до 12 април.

 

На 11 март Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирус. По последни данни на СЗО заразените в цял свят са над 414 хиляди души, а над 18 хиляди са починалите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4183 |15.03.2020 Министър Танева: България има много добра хранителна индустрия . 3| 5096 |23.02.2020 Д-р Николай Шарков: Само 30% от българите си мият зъбите . 2| 4180 |17.02.2020 Проф. Кантарджиев: Маските са добра защита срещу коронавируса . 8| 4159 |13.11.2019 Магдалинчев: Цацаров би бил добра кандидатура за шеф на КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads