Реклама / Ads
9| 5156 |12.01.2010 НОВИНИ

Армията ни „разбита” на учебно ниво

.
Само 17 курсанти от братски Виетнам останаха да пазят честта на Националния военен университет във Велико Търново. Още в събота Frognews.bg писа за позорната ситуация, цитирайки болярския сайт VTnovini.com.
 

360 курсанти и 800 редовни студенти са пуснати принудително във ваканция заради финансови проблеми и натрупани дългове.
Оказа се, че борчовете на военния университет са за над 1,5 млн. лв. Почти половината от тях са за вода и топло., а останалата част за храна.
Министерство на отбраната няма никакви финансови задължения към Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. МО е заявило пред Министерството на финансите всички задължения от 2009 г. включително и тези на НВУ, и очаква намирането на механизъм и средства за тяхното издължаване.Това съобщи пресцентъра на военното ведовмство. В действителност обаче излиза, че за изминалата 2009 г. бюджетът на университета е бил 17,7 млн. лв., но им били преведени едва 14,5 млн. лв. Още по-абсурдно се оказало обаче, че за тази година трябвало да се справят с 13,1 млн. лв., разкри шефът на военния университет ген. Харизанов. Той недоумява как ще изкарат годината с този орязан бюджет. Само за заплати през тази година им били нужни 14 млн. лв.

От МНО за сега се оправдават само, че ситуацията е тежка и обсъждали различни варианти за да помогнат на учебното заведение. Бюджетът бил редуциран заради кризата, а топката на отговорността се прехвърля към финансовото министерство. Но в такава патова ситуация били и Военната академия в София и висшето военноморско училище във Варна, които също са на пълна издръжка от републиканския бюджет.

За да се създаде в България един лейтенант за 5 години държавата вади от джоба си около 230 000 лв. Във военновъздушния факултет в Долна Митрополия, където се подготвят летци цената скача веднага. Производството на един курсант там за пълния курс на обучение е около 260 000 лв. Поне 180 часа са му необходими във въздуха, както е и по западните нормативи. За сравнение в школата на НАТО такова обучение струва $ 1,5 млн. на човек.

Всяка година МО плаща огромни суми за да рекламира по медии предимствата на напълно безплатното военно образование, а в крайна сметка се оказва, че нямат пари на преподавателите да им плащат. По горещата тема за сега мълчи и главнокомандващия на българската армия – президентът Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4830 |20.11.2009 Прокуратурата обвини Николай Цонев, ощетил армията с 12 млн. лв. . 1| 4599 |03.09.2009 Дирят агенти в армията и електронните медии . 2| 8149 |07.08.2009 Армията станала агенция за недвижими имоти . 9| 5110 |12.07.2009 Я. Янев: Потресен съм от корупцията в армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads