Реклама / Ads
11| 6098 |14.12.2013 НОВИНИ

Армията ще разсекрети данни за трагедията в Кербала

.
Публикуването на факти от инцидента в иракския град Кербала, при който загинаха петима български военни, предстои, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.„Онова, което може да бъде, разбира се, разкрито, ще направя всичко възможно да бъде разкрито", посочи военният министър, цитиран от БНР.
 

На 27 декември 2003 г. при терористичната атака на военната база „Индия" в Кербала, Ирак, загинаха майор Георги Качорин, ст. лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.Найденов не се ангажира със срок, в който документите ще бъдат разсекретени, но отбеляза, че това ще стане във възможно най-кратки срокове.Президентът Росен Плевнелиев, министър Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на церемония по откриването на паметни плочи с имената на българските военнослужещи, загинали в операции в Камбоджа и Ирак, във военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

„Цялата нация няма да ги забрави. Няма да забрави вашата саможертва, вашия подвиг, а българската държава и следващите поколения ще носят своята отговорност никой и нищо да не бъде забравено", отбеляза държавният глава.

„Отминалото време не може да изтрие от паметта спомена за нашите военнослужещи, за синовете, съпрузите, бащите, за приятелите и за колегите, които загинаха, оставайки верни на воинската си клетва", каза министърът на отбраната Ангел Найденов в обръщението си към роднините и близките на загиналите воини. „Българските военнослужещи, загинали в Камбоджа и в Ирак са част от бойната слава на Българската армия и на българската държава. Техните имена ще бъдат редом с имената на други воини, загинали в други битки, но също  като тях изпълнили със смисъл и съдържание воинската клетва", подчерта той. По думите му, българският принос към международните усилия за поддържане на мира и стабилността, в борбата с тероризма се измерва и с тяхната гибел, и с професионализма и всеотдайността, с които днес българските военнослужещи участват в мисии и операции зад граница.

„Не сме ги забравили, няма и да ги забравим. В паметта ни са живи поуките, драмата ни държи нащрек, житейският и професионалният път на българските военнослужещи са в нашите сърца. Дълбоко скърбим заедно с вас за тях", заяви министърът на отбраната.
Плочите с имената на загиналите бяха осветени от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан. По-късно същия ден той отслужи панихида в памет на загиналите български военнослужещи в църквата „Свети Георги Победоносец".

България участва в операцията на ООН  по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC) от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с пехотен батальон, офицери за работа в щаба на мисията, военни наблюдатели и екип военна полиция. За първи път в новата военна история български военнослужещи изпълняват задачи на повече от 9000 км от Родината при необичайни и трудни условия. В тази операция загиват 10 български военнослужещи.

В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак България участва от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г. В периода 2003-2005 г. в операцията участват пет батальона в състав до 500 кадрови военнослужещи. Основните задачи са по охрана на базите за разполагане, патрулиране на основни пътища в зоните на отговорност; устройване на постоянни и временни контролни постове, конвоиране и ескортиране на личен състав и материални средства, поддържане на сили за бързо реагиране, охрана и отбрана на особено важни обекти, реализиране на гражданско-военни проекти, обучение на новосформиращите се иракски сили за сигурност. В този период България загуби 13 военнослужещи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4999 |02.12.2013 ГЕРБ се жалват от БСП: Незаконно използват лични данни . 27| 5749 |18.11.2013 Йовчев излъгал, полицията записвала лични данни на протестиращи . 16| 5593 |07.11.2013 Ангел Найденов: Не сме във война, за да се намесва армията . 0| 5579 |23.10.2013 ДНК-то на русата Мария няма съвпадение в базата данни на Интерпол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads