Реклама / Ads
0| 3679 |13.03.2019 НОВИНИ

Арнаудова: Арабаджиеви не са се предали сами

.
Румяна Арнаудова
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отрече твърденията на Георги Семерджиев пред bTV, че Ветко и Маринела Арабаджиеви не са се укривали в дома му в Барселона, а са били на гости и сами са се предали.
 

„Това е защитна позиция, която вероятно ще чуем и в следващите дни, включително и след завръщането му в България, което се надявам да се случи скоро”, коментира Арнаудова. „Факт е, че Арабаджиеви се укриваха. Факт е, че не те са се предали”, подчерта тя.

 

По думите ѝ те са били изненадани от това, че испанските власти са се добрали до тях.

Тя допълни, че в рамките на разследването срещу Арабаджиеви има годно събрани доказателства, с които ще се влезе в съда, че те се укриват продължително в дома на Семерджиев.

 

По думите ѝ за българските служби е било предизвикателство да установят къде точно се укриват лицата, но благодарение на испанските власти са били локализирани.

„Не можем да кажем началната дата, от която лицата са били в Испания в дома на Семерджиев”, посочи Арнаудова.

 

Според нея е много рано да се дават конкретни прогнози кога Арабаджиеви ще се върнат в България. „Надяваме се максимално бързо производството пред испанския съд да приключи и да се даде разрешение за предаването на Арабаджиеви и на Георги Семерджиев”, каза говорителят на главния прокурор. „Понякога, когато лицата дадат съгласие да бъдат върнати в искащата държава, това се случва много по-бързо, но понякога отнема 1-2 месеца”, допълни тя.

 

По думите ѝ Арабаджиеви и Семерджиев вероятно се познават отдавна. Поискали са съдействие за укриването си и са го получили. „Вероятно са се стремили да избегнат наказателно производство, а Семерджиев е спомогнал те да се укриват”, отбеляза тя.

 

"Очакват се още акции срещу кметове в страната", каза също говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Думите ѝ бяха по повод акциите срещу местната власт от последните дни в Созопол, Златица и Стрелча.

 

„В последните 2-3 години прокуратурата мобилизира усилията си в разследванията срещу кметовете, тъй като постъпиха множество сигнали, че в общините се извършват злоупотреби”, коментира тя.

 

"За кмета на Златица в края на миналата година прокуратурата внесе искане в съда да бъде отстранена от длъжност, но съдът отказа. Затова тя продължава да изпълнява длъжността. По отношение на кмета на Созопол Панайот Рейзи наблюдаващите прокурори ще преценят дали да поискат отстраняването му.  В Стрелча говорим за досъдебно производство, по което все още кметът не е привлечен като обвиняем. Принципно говорим за престъпление срещу личността, не във връзка със службата”, уточни Арнаудова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3841 |12.03.2019 Не се знае къде държат Арабаджиеви, дъщеря им осигурила адвокат . 1| 3987 |11.03.2019 Испанските власти не насрочиха дело за мярката за неотклонение на Арабаджиеви . 1| 3627 |11.03.2019 Очаква се Арабаджиеви да се изправят пред съда в Испания . 1| 5540 |10.03.2019 Журналист: Акциите срещу Баневи и Арабаджиеви са като предизборно асфалтиране на улиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads