Реклама / Ads
2| 4543 |22.11.2019 НОВИНИ

„Артекс“: Искането за събаряне на „Златен век“ противоречи на решението на съда и закона

.
Проект на сградата ”Златен век”
Строителната компания „Артекс“ разпространи свое изявление по повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен Век“. В становището им се припомня, че със решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението им за строеж на сградата, както и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа.
 

„Въпреки това, ние от „Артекс“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежa, тъй като уважаваме върховенството на закона.

Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г.

 

Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф. Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд.“, се казва още в изявлението на компанията.

 

Според тях, казусът може да създаде правен прецедент, който, освен негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи. Такива строежи са редица инфраструктурни проекти в страната, за които въпросната поправката в чл. 153 от Закона за устройство не територията е направена и важи.

 

„При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма.  От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение.“, заявяват още от „Артекс“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5570 |21.11.2019 Съдът отхвърли искането на Манолова за касиране на изборите . 4| 4984 |11.11.2019 Мая Манолова внесе искането си за касиране на изборите в София . 16| 6709 |25.09.2019 Емил Дечев: Има двоен стандарт в искането на Цацаров да върне Полфрийман в затвора . 2| 4594 |19.09.2019 Разочарование: Транспортната комисия в ЕП отхвърли искането за изтегляне на пакета „Мобилност“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads