Реклама / Ads
16| 5206 |06.04.2013 НОВИНИ

Асен Василев: Не изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности

.
Асен Василев, Източник: Булфото
Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви в министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Според него от ниското потребление на ток в момента могат да се направят два извода: че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство и че самото производство върви със забавени темпове.
 

Цената на тока вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, каза Василев пред "Дарик".  По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Министърът подчерта, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. По думите му преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.

В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос". За възможноста тя да бъде намалена Асен Василев заяви: „С подписа на един министър може да станат много неща, но аз няма да наруша закона".

По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност - каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва. Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация, се признават разходите - т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца.

„Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план", каза министърът. Той отказа да коментира дали такса „пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

Икономическият министър предлага България да стане вход за азиатски стоки към Европа,.Според него може да се натрупат много сфери, които носят добавена стойност, свързана например с опаковане и транспортиране към крайната точка в Европа.

В България има фирми, които могат да внедрят модерни технологии, както и такива, които изнасят за Европа, каза още министърът. Именно те трябва да се презентират в Европа от една страна, а от друга - да споделят ноу-хау с други български компании.

Малкият и средният бизнес трябва да се научат да работят в средата, която е в момента. В същото време те трябва да бъдат улеснени максимално, смята Василев. Той даде пример с това, че когато има данъчна проверка в една малка фирма, тя спира да работи и се занимава с проверката, докато тя не приключи.

Министърът е категоричен, че 41 млн. лева, които правителството осигури за еднократни помощи и осигуряване на заетост, ще влязат в икономиката и ще подпомогнат потреблението.

Василев коментира, че по-бързото връщане на ДДС е добра възможност и е получил уверенията на финансовия министър Калин Христов, че приходите в хазната ще бъдат изпълнени.

Плоският данък трябва да се запази, защото данъчната среда трябва да е предвидима, коментира още Асен Василев. По думите му в момента увеличаването на ставките няма да подпомогне икономиката, а и може да създаде проблеми със събираемостта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6076 |29.03.2013 Асен Василев: Да се отрежат незаконните зелени централи . 56| 9145 |27.03.2013 Гамизов: Асен Василев замаскира проблемите в енергетиката . 6| 6049 |16.03.2013 Асен Василев: Нямаме послание в туризма . 3| 6991 |14.03.2013 Министър Роман Василев: Не съм от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads