Реклама / Ads
3| 6075 |29.03.2013 НОВИНИ

Асен Василев: Да се отрежат незаконните зелени централи

.
Асен Василев
Радвам се, че КЗК се задейства в енергетиката. Надявам се, че когато стигнат до някакви резултати, ние ще ги получим, както и обществото.
 

Министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев за пореден път обясни действията си по изключване на зелените централи, които от девет месеца са извън закона, в студиото на bTV.

Искам да отрежа зелените централи, които са извън закона. Това изключване е временно, докато неизпълнение на закона приключи. Актът трябва да стабилизира системата и да започнем да прилагаме трети либерализационен пакет, обясни министърът.

Доколкото знам внос на електроенергия няма, но ограничението за износа е заради това, че Турция в момента се нагажда към европейската система. Има ограничение само за износ на 266 мегавата, за които Турция трябва да се синхронизира. Чисто технически е проблемът, обясни Василев.

Много зависи от това как ще направим либерализацията на пазара на електроенергия у нас. При балансирани пазари това води първоначално до увеличение и после до намаление. Нашият пазар не е балансиран. Ако либерализацията се направи така, че изкривяванията на пазара да бъдат минимизирани, това ще доведе до спад. Но всичко трябва да се прави плавно, обясни още министърът на енергетиката.

Асен Василев обясни и връщането в министерството на зам.-министъра с ресор "Туризъм" Иво Маринов, който бе заместник на Делян Добрев в кабинета на Бойко Борисов. „Иво Маринов е заместник-министър в оставка. Туристическият бранш поиска да работи с него и премиерът не прие оставката му. Той си работи като зам.-министър в оставка. Щом смятат, че той е най-подходящ за поста, аз съм готов да им се доверя”, коментира Асен Василев.

Той разясни и новата кампания, която е пусната по търговските банки. По нея малките и средни предприятия могат да получат кредити с половин лихва. По тази мярка имало 380 млн. евро. Моля ви, идете до банките и ги вземете, призова бизнеса Василев.

Винаги си вдигам телефона, дори когато ми звъни премиерът. Вчерашната забележка не се отнася за мен, доколкото знам, посочи министърът по повод отправената критика на служебния министър-председател Марин Райков, че някои министри не си вдигат мобилните телефони.

Аз имам частен бизнес, който се развива доста добре и проведох много разговори с мои приятели, и родителите ми. Ясно ми е, че вестниците и медиите ще ме атакуват. Това вече се случва и се правят опити да ме очернят-бизнесът ми бил пред фалит, нямал съм диплома от Харвард. Имам бакалавърска степен и съм завършил семестриално. Остава да си напиша дипломната работа и да защитя магистърска степен, обясни още Василев.

Той допълни, че решението да оглави министерството на икономиката било доста трудно, тъй като имал доста успешен бизнес. Заедно с партньори той осъществява програма, съвместна с Харвард и СУ и преподава на студенти. За министерския пост го поканил държавният глава, но Василев нямал идея кой го е предложил. Напуснал съм участието си в дружеството и акциите ми се управляват от адвокати, посочи харвардският възпитаник на въпрос дали са верни данните, извадени от лидера на РЗС Яне Янев, че не е излязъл от участието си във фирми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 9145 |27.03.2013 Гамизов: Асен Василев замаскира проблемите в енергетиката . 6| 6049 |16.03.2013 Асен Василев: Нямаме послание в туризма . 3| 6991 |14.03.2013 Министър Роман Василев: Не съм от ГЕРБ . 27| 6122 |13.03.2013 Асен Василев: Ниските цени не вдигат дохода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads