Реклама / Ads
19| 13017 |28.09.2015 НОВИНИ

Асоциация за Фрог: Безобразията на зам. министър Васил Грудев грозят министерството и ГЕРБ

.
Зам. министър Васил Грудев
Асоциацията на агроекологичните земеделски производители е в пълна протестна готовност . Призовават всички, които искат безобразията на земеделския зам. министър Васил Грудев да спрат и да не се поставя под заплаха Програмата за развитие на селските райони, да се присъединият към протеста. Експертите считат, че Грудев е реална опасност за най-успешното правителство на ГЕРБ и за министерството.
 
Благодарение на това, че все пак Грудев не разполага с цялата власт, нещата не са излезли извън контрол, пишат още от Асоциацията.

В своя публикация Фрог вече алармира, че над 200 млн. лв. ще бъдат източени по нова схема за „зимуващи гъски“ по Програмата за развитие на селските райони.

По-късно в редакцията получихме сигнали за други съмнителни действия на зам.-министър Грудев от източници в земеделското ведомство. Според тях, освен псевдо агроекологичната мярка с гъските, друга популярна схема, която Грудев крие в ръкава си е тази за Биологичното производство. Така зам.-министъра се застраховал, че „ако нещо се прецака с гъските“, поне ще бъде обезпечен чрез биоземеделието с около 30 млн. лв.

Ето и цялото тревожно писмо на Асоцияцията на агроекологичните земеделски производители:

"Уважаеми членове на Асоциацията,

Уважаеми земеделски производители от страната,

Във връзка с изготвения и предложен за публично обсъждане на сайта на Министерството на земеделието и храните проект от заместник-министър Грудев, на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 06.04.2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 -2013 г.,  ви призоваваме да не се безпокоите и да не го взимате предвид. Това е поредната спекулация и манипулация на Грудев, който ползва институцията като частен инструмент за прокарване на личните му интереси и финансово благополучие.

Предложеното изменение в ПРСР 2007-2013, в частта мярка 214 „Агроекологични плащания“ и последвалото предложение за изменение на Наредба 11, предложена за обществено обсъждане са плод единствено и само на личната преценка и личните цели на Грудев. Според едни от най-известните специалисти в областта на земеделието, предложенията са измамни, абсурдни и неаргументирани. Те са неприложими и крайно закъснели да влязат в сила за предстоящата стопанска година (2015-2016 г.), защото земеделските култури са вече засяти. Апелираме да не се поддавате на поредната груба манипулация на Грудев, който внасяйки за одобрение един недопустим и крайно дискриминационен проект, нарушава вашите права и интересите на земеделски производители и ви поставя в изключително неблагоприятна позиция да изпълнявате невъзможни за изпълнение условия и да получите мизерни средства за труда си и положените изключителни усилия.

За изброените до момента безобразия, от ААЗП подготвяме сигнали до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, Прокуратурата и ДАНС, в които агрументирано ще изложим истинските мотиви за предложените промени, защото сме убедени, че безобразията на ресорния зам.-министър трябва да станат обект на съответните органи, защото те не са нито в полза на държавата, нито на земеделските стопани. В тази връзка, ние сезирахме и Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия и изразихме нашите дълбоки опасения и тревога, че това изменение на ПРСР 2007-2013 по никакъв начин няма да отговори на първоначалните цели на мярка 214 „Агроекологични плащания“, че ще е пагубно за нейното успешно приключване и за постигане на нейните цели, както и че предложените изменения ще засегнат голяма част от българските земеделски производители. Отговорът, който получихме напълно адекватно съответства на описаната от нас ситуация, дадени ни бяха уверения, че Европейската комисия е в процес на обсъждане с българските власти на съдържанието на предложението за 15-то изменение на ПРСР 2007-2013 и неговото потенциално неблагоприятно въздействие. Целта на ЕК е да се намери подходящо решение на този проблем, като се зачетат оправданите и законосъобразни очаквания и интереси на всички страни.

ААЗП е в пълна протестна готовност и нашите членове вече изразиха своето желание за активни протестни действия. Затова призоваваме всички, които искат безобразията на Грудев да спрат да поставят под заплаха ПРСР да се присъединият към нас. Считаме, че Грудев е реална опасност за най-успешното правителство на ГЕРБ и благодарение на това, че все пак той не разполага с цялата власт, нещата не са излезли извън контрол."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6170 |28.09.2015 Адв. Симеонов за Фрог: Без разрешение се подслушва . 4| 5198 |25.09.2015 Учител пред Фрог: Документацията измести преподаването . 18| 7609 |23.09.2015 Само във Фрог: Н. Цонев плаши Ц. Цачева със съд заради марката "Патриотичен фронт" . 1| 6228 |22.09.2015 Л. Нешков за Фрог: Имаме пострадали от катастрофата, но не губя надежда!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads