Реклама / Ads
29| 18963 |05.03.2009 НОВИНИ

Асоциацията на потребителите разкри - 70 на сто от фирмите правят фалшиво сирене

.
Дори и в сирене от 14 лева са открити немлечни мазнини и калций. Известни фирми произвеждат и търгуват със стоки менте. Frognews.bg публикува черен списък на нарушителите.
 

Изследването е направено от Българската национална асоциация на потребителите www.bnap.org, но досега не бяха ясни имената на фирмите и търговците, участвали в проучването. В теста са включени 21 марки краве саламурено сирене на цени от 3,80 лева до 14,50 лева. "Целта беше да разберем къде има немлечни мазнини и резултатите показаха, че почти всички сирена под 7 лева имат такива мазнини", коментира пред Frognews.bg Асен Ненов, експерт по храните от Асоциацията за защита на потребителите. По думите му сирена на цена от 8-10 лева са с качество на продукти от 3,50-4 лева. И това е така, защото сиренето е продукт, който всеки си го прави както иска, тъй като има стандарт на БДС, но не е задължителен, коментира Ненов.

hran_dobavki_sirena.jpg

Полетата на таблицата, съдържащи Х означават, че съответното вещество се съдържа в сиренето на конкретния производител.  

Според него самият бранш не е наясно какво е бяло саламурено сирене и всеки бяга от традиционното сирене.

"Тези, които произвеждат истинско сирене, например дребни млекопроизводители, нямат право да го продават, защото такъв е законът. Той позволява само преработвателите да правят такива продукти, но не и млекопроизводителите и затова пазарът е задължен да купува измислени храни. Този казус го има само в България", каза още Ненов.

Според него лошото е, че сега с новите правила ще се разделят продуктите по етикети, а не по това какво има в тях. Така може да се окаже, че пак няма да се реши проблема.

Единственото, което трябва да се направи, според експерта, е браншът да се обедини и да определи ясни стандарти за това какво трябва да включва истинското сирене и който не прави такъв качествен продукт да се маха от пазара. Трябва да има единни стандарти, каквито са въведени още преди век в Италия.

"И това не е трудно, просто трябва воля, тъй като и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) има рецептури за всичко, което трябва да се предлага на пазара. Обаче, ако някой реши да регистрира нещо, което не фигурира в рецептурите няма проблем да го направи и това е практика и от там идва проблемът", казва Ненов. 

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4682 |26.01.2009 Ще ни четат мейлите, само при разкриване на престъпления . 27| 8292 |14.11.2008 Разкриха агентите на ДС в туризма . 7| 5490 |22.09.2008 Разкриха фирми, точили ДДС, погват и други . 11| 6536 |26.08.2008 Разкриха атентат срещу Барак Обама, 4-ма арестувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads