Реклама / Ads
4| 5565 |15.03.2012 НОВИНИ

АСТА в действие чрез новия Закон за хазарта

.
Въпреки решението на правителството да не се приемат текстове от АСТА, които да позволяват следенето в интернет, на практика се оказва, че това ще става през новия Закон за хазарта, който парламентът приема окончателно днес.
 

  

Документът предвижда възможност да бъде филтриран достъпът до интернет сайтовете, които не са лицензирани, но въпреки това предоставят хазартни услуги.

 

Румен Овчаров от левицата остро възрази срещу текста,  който регламентира вкарването в „черни списъци” на фирми или сайтове, чиито лицензи са отнети или е отказано издаването му.

 

Така се създава възможност да се контролира интернет трафикът или, както се съмняват доставчиците, да се въведат някои от разпоредбите на АСТА, предупреди той.

 

Социалистът обясни, че на практика всички, които нямат лиценз и въпреки това организират хазартни игри, извършват незаконна дейност и няма нужда да се натоварва Комисията по хазарта с това да търси кой е доставчикът на интернет.

 

Възраженията му обаче не бяха чути от мнозинството и то прие, че филтрирането на трафика към интернет платформите за залагания ще става с постановление на Софийски районен съд. За разлика от решенията и определенията на съда обаче, постановленията не подлежат на обжалване. Така съответните сайтове ще трябва да решат лицензионните въпроси преди да отворят платформите за залагане от българи.

 

Сайтовете, до които български потребители не трябва да се допускат, ще бъдат включени в черен списък, който ще се поддържа от Държавната комисия по хазарта и ще се публикува на нейния сайт.

 

Одобрените текстове предвиждат интернет доставчиците да филтрират сайтовете всеки ден. Ако те не забранят достъпа на потребителите до нелицензирани интернет казина и букмейкъри в срок от 72 часа след добавянето им в черния списък, провайдърите ще плащат глоба от 10 до 20 хил. лв.

 

В случаите, в които Държавната комисия по хазарта откаже лиценз на сайт за хазартни залагания, той трябва да спре предлагането им в България. Срокът за това започва да тече в момента, в който името на компанията бъде оповестено в сайта на комисията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7541 |09.03.2012 Здравният министър си иска депутатите от ГЕРБ да застанат зад него . 126| 9328 |15.02.2012 Б. Борисов: Станишев и Кунева са били наясно с АСТА . 66| 5753 |13.02.2012 Кунева се разграничи от АСТА, била обект на компромати . 12| 5001 |08.02.2012 Противник на АСТА вкара марихуана в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads