Реклама / Ads
10| 4884 |23.03.2008 НОВИНИ

Атака на боядисаните коси в ДПС - Феим/Петър е невинен!

.
Феим Чаушев да не подава оставка от поста зам.-министър на външните работи. За това настоял Юнал Лютфи, зам.-шеф на парламента в разговор късно снощи на ръководството на движението, на което присъствал и Ахмед Доган.
 
Сбирката се провела в сградата за обучение на млади активисти, извесктна повече като „сараите на Доган", съобщиха източници на Frognews.bg.

Някакви медии писали нещо си, голяма работа. Ние си имаме принципи да не се поддаваме на външен натиск, били аргументите на Лютфи. Подкрепили го и други.

Самият Чаушев дали известните досега обяснения, че нещо с документите се бавело, че нямало нарушение на закона. Най-силният му аргумент обаче бил, че още при назначаването му на високия пост във външно неговият работодател премиерът Сергей Станешов е видял заповедта, където той бил записан с това име. Министър Ивайло Калфин също е знаел. Никой тогава не направи въпрос, че това е незаконно, защото не е, е мнението на Чаушев.

В ръководството на ДПС били единодушни, че няма нарушение и по отношение на участието на Чаушев, този път като Петър във фирми. Той показал доказателства, че от години не участва в ралотата на сдруженията и няма отношение към тяхната дейност.

Скандалът избухна, след като в. „168 часа" пръв написа, че с българското си име Петър Чаушев членува в борда на „Дюни", фирма, чиито собственик Людмил Стойков е споменаван в аферата по източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Самият Стойков бе оневинен от прокуратурата по случая, но името му продължава да се спряга в скандала.

Доган обаче бил недоволен от пламналата дискусия в медиите и общественото пространство. Той бил голям противник на публични огласявания на нелицеприятни страни от живота и дейността на хора от обкръжението му.

Боядисаните коси в организацията се защитават като родни братя. Това коментирали кръгове от движението в парламента. Те обаче се пазели като от огън някой да не разбере кой е пуснал шегата, защото Лютфи бил безпощаден къв всеки, който говорел по негов адрес нещо друго, освен хубаво. Признавал единствено Доган. Шегата възникнала по повод на това, че Юнал Лютфи и Феим Чаушев си боядисвали косите. Цяла седмица Лютфи отбиваше атаките на репортерите по въпроса с двете имена на своя съпартиец Феим/Петър.

Двамата имат и агентурно минало, извадено от комисиите по досиетата. Лютфи е имал още две имена - Мурад и Сидер, а Чаушев - Бисер. Аз си харесвам имената, а вие сигурно ми завиждате, що не си изберете и вие име? Бисер е хубаво име, нали? Така Чаушев отговори на питане на репортерка при завръщането си миналата вечер от командировка в Африка.

lutfi.jpgГовори се, че точно тази реакция ядосала Ахмед Доган. Имало неписано правило в ДПС на медийни питания да се отговаря уклончиво и спокойно, да не се показват емоции и да се правят опити за оригиналничене. Пример в това отношение била Емел Етем, която на всички скандални въпроси към нея по повод издънките й като министър по бедствията и авариите отговаряла сериозно и аргументирано.

Каква ще е съдбата на Фаим/Петър Чаушев щяло да стане ясно в понеделник. Тогава Доган щял да каже тежката си дума.

От чисто юридическа гледна точка заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев не е нарушил под никаква форма българските закони и затова не би трябвало да си подава оставката. Това заяви пред агенция „Фокус" Атанас Павлов, адвокат на зам.-министъра. Според адвокат Павлов Чаушев е предприел действия за изчистване на казуса с двете му имена. На практика обаче "нито Феим Чаушев, нито който и да е гражданин на България не може да има две имена. Така и той никога не е бил с две имена", каза Атанас Павлов и обясни, че Феим Чаушев е жертва на Възродителния процес и в акта си за раждане е записан под името Феим Юсеинов Чаушев. Като жертва името му е насилствено сменено на Петър Юриев Чаушев.

Според чл.19 А от Закона за гражданската регистрация всеки гражданин, на който насилствено е променено името, може да възстанови предишното си. Поправката е от 2001 г. Точно тогава Чаушев е предприел мерки за промяна на имената си, обясни адвоката. Чаушев, чрез адвоката си, е започнал процедура по промяна на имената. В тази връзка е образувано дело в Районния съд в Пещера. От 2001 г. съдът е сметнал за целесъобразно имената на Чаушев да бъдат възвърнати. Тогава обаче е отменено решението, с което на него му е възстановено името Феим Юсеинов Чаушев, разказа адвокатът. Не може да се вмени вина нито на адвокатите на зам.-министъра, нито на самия него, заради факта, че Районният съд в Пещера не е спазил процедурата и не е уведомил ответните страни по делото, коментира адвокат Павлов. Така в края на 2006 г. началото на 2007 г. решението за възстановяване на имената на зам.-министъра е отменено, тъй като съдът при постановяването на това решение е извършил закононарушение, обясни Павлов.

Той обаче не казва как хиляди мюсюлмани са успели през това време да си сменят имената, а само Феим Чаушев и ударил на камък. Не ставя ясно също, щом Чаушев е бил жертва на възродителния процес, защо комунистическата власт го е назначила на дипломатическа работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4825 |03.03.2008 От Атака не искат ново турско робство . 7| 5876 |27.02.2008 ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и СДС в НС . 1| 5368 |12.11.2007 „Атака” оглави Общинския съвет в Бургас, 438 жалби за касиране на изборите . 3| 4893 |06.11.2007 Волен Сидеров: "Атака" има бъдеще и на обединителка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads