Реклама / Ads
5| 4891 |18.11.2010 НОВИНИ

Атака иска 40 млн.лв., Дянков ги дава

.
Волен Сидеров
„Атака” поискаха с 40 млн. лв. повече за образованието през следващата година. За тази цел ще трябва да се промени проектобюджета за 2011 година. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че очаква управляващите от ГЕРБ да приемат искането и посочи, че то е съгласувано с мнозинството. Според него тези допълнителни средства могат да бъдат взети от централния бюджет.
 

На брифинг в парламента председателят на партията Волен Сидеров заяви, че за тази поправка и Огнян Стоичков, председател на ресорната Просветна комисия, и проф. Станислав Станилов са водили упорита битка.

Едно от сериозните начинания е повече пари за образование. Тези 40 млн. лв. по никакъв начин не са достатъчни. В момента по Закона за държавния бюджет функция образование е на пето място от осем функции и с тези 40 млн. лв. ние в никакъв случай няма да решим проблема, но ще доближим функцията образование до челните места”, заяви Стоичков. Според него само така може образованието да стане приоритет в правителствената политика. В противен случай ние като държава сме обречени да инвестираме в образование и наука, защото страната ни освен хора, няма нищо друго. Стоичков уточни, че парите ще бъдат поискани от приходната част на стопанска дейност. „За нас образованието и науката са приоритет, защото младите хора се умориха от политическо говорене”, заяви Стоичков.

В “Атака” все още не са запознати с идеите на управляващите Българската академия на науките (БАН) да се разпусне – една част от институтите да бъдат подчинени на Министерски съвет, като Института по метеорология и хидрология, а другите академични структури да бъдат интегрирани в университетите. По думите на Огнян Стоичков ГЕРБ все още не са представили аргументиран проект за реформа на БАН.

Изненадващо финансовото министерство изрази готовност да отпусне допълнителни 40 млн. лева за образование за следващата година.

Frognews.bg
припомня, че до вчера просветният министър твърдеше, че пари няма и бюджетите за догодина не могат да се променят.

Увеличението на средствата предстои да бъде обсъдено преди второ четене на проектозакона, уточняват от ведомството на Дянков.„Готовността" идва само няколко часа, след като на пресконференция от Атака поискаха 40 млн. лв. повече за образование през следващата година.

Националистите настояха за промяна в проектобюджета за 2011 година.

От Министерството на финансите отбелязват, че с това си действие „отговарят на завишените обществени очаквания и потвърждават трайния ангажимент на правителството по отношение на неговите ясно заявени приоритети". Основен сред тях е създаването на условия за успешно реформиране на системата на висшето образование и за повишаване на неговото качество.

Припомняме, с депутатите си Атака осигуряват на ГЕРБ мнозинство в парламента и безпроблемно приемане законите, прокарвани от управляващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5004 |16.11.2010 С.Дянков: Швеция да се учи от нас . 9| 5061 |11.11.2010 ДИКСИ готова с експертизата за Дянков, на ход е прокуратурата . 11| 6132 |10.11.2010 Герберите порязаха Дянков за "данък лукс" . 5| 4714 |05.11.2010 Дянков поряза общините, нямал излишни 120 млн.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads