Реклама / Ads
4| 5413 |26.05.2015 НОВИНИ

Атака към ГЕРБ: Правите само шумни медийни акции по митниците

.
Депутатът от "Атака" Николай Александров Източник: Булфото
Какви мерки и действия ще предприеме правителството за спиране и ограничаване на корупционните практики и пропускането на контрабанда през митниците? Този въпрос отправи от трибуната депутатът от "Атака" Николай Александров към финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния парламентарен контрол днес.
 
В последно време сме свидетели на шумни медийни акции. Но те доведоха до това, че от 1000 тира, които се обработваха на смяна в митница Свиленград, сега са 1000 на денонощие. Тези акции доведоха и до редица спънки в системата, заяви Александров и допълни: „Любопитно ми е как ще прекратите контрабандата, тъй като сме външна граница на ЕС и това ни прави „апетитни" за контрабандистите", попита националистът.

По думите му в момента нелегални имигранти безпрепятствено преминават границите ни, а след последните задържани трафиканти беше и български граничар.

„Данните за изпълнение на бюджета за първите четири месеца на годината показват значително подобряване на бюджетната позиция. Към април 2015 г. бюджетна позиция е в излишък 1,066 млрд. лв., което е най-доброто фискално изпълнение спрямо последните години, съпоставимо с 2008 г., похвали се Горанов в отговор.
„Проблемите с контрабандата и неплащането на данъци е не само в българските митници и това е проблем на постоянен анализ и въздействие от страна на българските правораздавателни органи. Проблеми има не само в митниците, проблеми има и в други държавни служби, които имат основна роля да охраняват българския бюджет и правовия ред", очерта някои от основните проблеми Горанов.

По думите му към април в бюджета има излишък от над 1 млрд. лв., на което Александров репликира, че това може да се дължи и от повишаването на цената на петрола.

„Разбирам, че проблем има навсякъде, но когато премиерът излиза и казва, че митниците имат за задача да съберат допълнително в бюджета 1,6 млрд. лв., следователно вие трябва да имате анализ какъв е обема на контрабандата и кои ще бъдат основните мерки", категоричен бе депутатът от "Атака". Националистът каза още, че не е ясно дали тази цифра ще бъде постигната, а и се очаква бюджетът да бъде актуализиран каквито прокламации се чуват от партия ГЕРБ.

В рамките на дупликата, която ползва финансовият министър, стана ясно, че в момента по митниците се монтират камери за видеонаблюдение за контрол и анализ на риска, което щяло да намали човешкия фактор, респективно и корупцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4488 |25.05.2015 Борисов: Правителството ще подкрепя Светия синод . 20| 7969 |23.05.2015 Атанасов: ДАНС каза, че сривът на КТБ е започнал след атаката на прокуратурата . 8| 4406 |21.05.2015 Станишев осъди македонското правителство . 7| 4159 |20.05.2015 ДПС, Атака и АБВ не подкрепиха декларацията срещу троловете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads