Реклама / Ads
0| 4952 |24.03.2016 НОВИНИ

Атанас Атанасов: Оборудването и средствата за комуникация в МВР са трагични

.
Атанас Атанасов
В такава усложнена обстановка всеки сигнал трябва да се проверява, коментира фалшивата тревога около бившия хотел “Плиска” ген. Атанас Атанасов по БНР. Сигнали могат да постъпват, в такива ситуации се активизира такава група от хора, които много обичат да сигнализират, нормално е в такава обстановка, повтори генералът. И ако е спорно дали Европа е пред война или във война, Турция наистина е във война, заяви Атанас Атанасов.
 

Основният проблем в Европа е, че няма общ център и общо ръководство на службите за сигурност и няма обща база данни, и това е резултат от твърде голяма доза недоверие между службите, в много случаи основателно недоверие, защото има опасност от изтичане на информация, коментира ген. Атанасов и поясни, че терористите познават много добре слабостите на ЕС и ги използват абсолютно ефективно. И убедено заяви, че е крайно време такъв единен център да бъде създаден, обстоятелствата го налагат. Припомни, че има решение от 2015 година да се интензифицира обмяната на полицейска информация между държавите от ЕС, но то не се изпълнява.

 

Рисковете пред България съществуват по различни причини, директна заплаха от тероризъм към момента няма, но трябва да засилим бдителността си, каза ген. Атанасов и допълни, че имаме сериозни проблеми, които биха ни попречили да реагираме адекватно като държава на такъв тип заплахи, каквито сполетяха Франция и Белгия. Секторът за сигурност като цяло е недофинансиран, посочи депутатът от Реформаторския блок и поясни, че структурите не са окомплектовани с необходинмите средства, не разполагат с модерните технологии, които са необходими, за да се проследяват връзките в интернет пространството. И подчерта,че първата основна задача е да се преосмисли политиката за финансиране на сектора за сигурност. Контраразузнаването ни работи с недокомплект от служители между 35-40 %, каза Атанас Атанасов. Оборудването, средствата за комуникация в МВР е трагично, добави той.

 

На въпрос за подготвяне и приемане на антитерористичен закон Атанасов коментира, че това решение е взето на Консултативен съвет при президента доста отдавна, в този момент той смята, че съществува добре разгърната нормативна уредба и не вижда проблем в това.

 

Ген.Атанасов отказа да коментира промените в Закона за МВР, само подчерта, че не може да обявяваш, че ще правиш реформа с една единствена цел да отнемеш социални придобивки на служителите и да ги демотивираш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 9691 |18.03.2016 Атанасов: Борисов играе евтини филми; на Кунева нищо не й се разбира . 7| 4434 |14.03.2016 „Правосъдие за всеки“ с подписка в защита на Бойко Атанасов . 27| 5828 |09.03.2016 Атанасов: В огледалото Борисов вижда Радан Кънев като алтернатива на управлението си . 12| 5485 |07.03.2016 Бойко Атанасов: Приличам на таралеж от забитите ножове в гърба ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads