Реклама / Ads
66| 52998 |18.09.2020 ИНТЕРВЮ

Атанас Атанасов пред Фрог: Публикацията в “Шпигел” е разстрел. ”Отряза” ли Меркел главата на Бойко Борисов?!

.
Ген. Атанас Атанасов Източник: БГНЕС
Публикацията в “Шпигел” е разстрел. Меркел отряза ли главата на Бойко Борисов?! Този риторичен въпрос зададе пред Фрог нюз лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Ето какво още сподели той по повод публикацията в “Шпигел”:
 

Ген. Атанасов,  престижното германско издание “Шпигел” излезе със скандална  публикация за директен натиск от турското правителство, под който са се огънали хора на най- високи длъжности в България. Днес разследващ журналист бе категоричен, че български политици са работили за турското посолство. “Шпигел” се позовава в разследването си на множество дипломатически грами.  Като бивш шеф на Националната служба за сигурност как ще коментирате този скандал и изненадан ли сте от разкритията? 


“Шпигел” в някакъв смисъл е официоз на немското правителство. Това първо.  И второ-придобитите грами не могат да бъдат собственост на частни структури, защото нямат такива способности. Това може да бъде работа само на специална служба, вероятно на немското разузнаване.  Много сериозни трябва да са  интересите, за да се стигне до там, информацията в една специална служба да бъде ползвана публично. По принцип тези неща не се събират, за да се вадят по вестниците. Ще подчертая, че за да се предостави тази информация на “Шпигел”, това при всички случаи е съгласувано на правителствено ниво. И тук стигаме до въпроса: Госпожа Меркел отряза ли главата на Бойко Борисов?! 

 

Видяхме, че след като материалът в “Шпигел” излезе на бял свят, бившият главен прокурор Сотир Цацаров реагира веднага, като “хвърли” горещия картоф в полето на МВР. Реакция имаше и от Бойко Борисов, който пък се чу с президента на Турция Реджеп Ердоган. С какво си обяснявате тази бърза реакция от тяхна страна? 

 

Все пак и да не знаят, някой им е обяснил това, което ви казах. Много е показателна реакцията на Цацаров. Той е грамотен юрист и моментално е разбрал какво може да се случи.  Защото това, за което “Шпигел” пише,  е поставяне в услуга на чужда държава,  което е глава Първа от специалната част на НК. Тоест престъпление против Републиката. 

 

Засега прокуратурата мълчи. Но си представям  какво щеше да се случи, ако в подобна публикация беше визирано името на президента Румен Радев. 


Щяха да му поискат имунитета.  Но тук на ход е Иван Гешев. Сега трябва на всяко място, на което той се появи, било и до нивата, да се пита от журналисти дали е образувал дело по публикацията в “Шпигел”.  Това наистина трябва да е първият въпрос към него. Това е изключително тежък скандал, защото поставяне в услуга на чужда държава, е своеобразна форма на шпионаж. А това е изключително тежко престъпление на ниво министър-председател и главен прокурор. Любопитно е как повечето медии мълчат по тази тема. 

 

Случайно ли е, че точно сега се вади тази информация? 

 

Не, разбира се. Но вижте какво се случи само в рамките на една седмица - излезе доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се посочват две убийствени изречения за България. Едното е, че корупцията у нас има ендемичен характер и второ, че  съдебната система е неспособна да се пребори с това. В ЕП също ги “подкараха”, като една евродепутатка дори нарече Борисов и Гешев “бандити”.  В началото на октомври в Брюксел предсоти да се проведе  дебат за върховенството на закона в България.  Едновременно с това се появи  и публикацията в “Шпигел”. 

 

За какво говори това?
Това показва, че има радикална промяна в отношението на западните ни съюзници към правителството. 

 

Прави впечатление, че  Европа дори надскочи характерния за нея дипломатическия тон към управляващите. Защо при това положение Борисов бяга от оставката? 


Нещата са много прости. Има да се разпределят едни пари и не искат да отстъпят това да го прави друг. Милиарди трябва да дойдат по линия на борбата с коронавирус. В цялата история става въпрос за пари. През устата на Борисов звучи така: “Откъде накъде не аз, а  някой друг ще разпределя парите”.  Постоянно чета “24 часа” защото това е пропагандната машина на властта. Те извадиха кой ли не, за да обяснява, че протестите са се спихнали и нищо не става от тях. Преди два дни имаше пространно интервю на Ивайло Трифонов, на Жельо Желев дясната ръка. Спомням си, че навремето  постоянно се черпеше в “Грозд” с дядо Любен Гоцев. Та го изкараха този Трифонов, за да каже как протестите едва ли не били “гола вода” и да не им се обръща внимание. Не си спести, разбира се,  хвалебствия по адрес на правителството, как било голямата работа. Същото правят всякакви “лози” и “харалановци”, които постоянно са на амбразурата и защитават властта. Огнян Минчев казва: “Аман от комунистите”. Ами и аз се притеснявам, че при тази конюнктура комунистите могат да станат първа политическа сила, ама кой е виновен за това?! Ако Бойко Борисов си беше подал оставката през август, можеше по друг начин да се развива процеса. Сега отиват по дяволите. Мой познат коментира, че ако “тези устискат до редовните избори, може и да не влязат в парламента”. 


Допускате ли, че може да се направи сделка с германците, за да се потуши скандала в “Шпигел”? 

 

Миналата седмица имах две срещи. Едната със зам.-посланика на САЩ, който даде да се разбере, че няма нищо против да се огласи срещата ни.  Два дни по-късно дойде шефът на германската фондация “Конрад Аденауер”, с когото водихме разговор в продължение на два часа.  Не искам да влизам в детайли за темите, които обсъждахме, но мога накратко да обобщя, че  нашите съюзници са наясно, че Борисов приключва. Техните въпроси вече  са свързани с това, какво ще се случи оттук нататък. Това говори за тревога за бъдещето на България в корпуса на съюзническите ни държави. 

 

Любопитно е какво се случва в редиците на ЕНП. Дали Борисов може да разчита на тяхната подкрепа?


На разговорите с чуждите представители попитах защо ЕНП си заравят главата в пясъка за случващото се у нас. Отговорът бе дипломатичен: “Обстоятелството, че ЕНП не реагира на този етап, е достатъчен знак”. Тоест искаха да им кажат: “Не го защитаваме!”. Във вътрешнополитически план публикацията в “Шпигел” просто е разстрел.   

 

На протеста ли се дължи промяната? 

 

Преди 6 месеца никой не си мислеше, че Бойко Борисов е пътник в политиката. Днес всички са наясно, че е приключил. И това безспорно е в резултат на протеста. Има много сериозен резултат от него. Всички големи социологически агенции се издържат от властта, но и те съобщават, че 60-70% от хората подкрепят протеста и неговите искания.  Това означава само едно - Бойко Борисов и Иван Гешев трябва да си ходят от играта. Една от косвените причини премиерът да не подава оставка е да не се отваря директен фронт срещу главния прокурор. Падне ли Борисов, протестът се измества пред Съдебната палата. Затова задкулисието е наредило на Борисов да стои да пази обвинител №1. 

 

Това означава ли, че Борисов пази Гешев?


В някакъв смисъл е точно така. В крайна сметка сега основната енергия се излива към политическия спектър и правителството. Гешев и прокуратурата остават засега в страни. Но си дават сметка, че ако министър-председателят падне, фронтът към тях се отваря и ситуацията ще стане неудържима. Те обаче се заблуждават, че това ще им се размине.   

 

 

Интервю на Катя Илиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15550 |17.09.2020 Евродепутатът Клеър Дейли пред Фрог: Управляващите се надяват да продължат нагло да отричат случващото се в България . 11| 12602 |09.09.2020 След 30 дни гладна стачка - Димитър Василев пред Фрог: На тази земя има непоколебими хора . 12| 12901 |05.09.2020 Митко Трайков пред Фрог: Заплашиха ме, но няма да се откажа . 39| 36081 |05.09.2020 Методи Андреев пред Фрог: Говори се, че депутати до Борисов са организирали провокациите на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads