Реклама / Ads
22| 8217 |17.06.2020 НОВИНИ

Атанас Чобанов: Записът с Борисов трудно може да бъде монтиран. Няма такива думи в официалния му речник

.
Няма сериозни доводи за автентичността на записа с премиера Бойко Борисов. Има нужда от сериозна експертиза, която да докаже дали няма монтаж, рязане и добавяне. Очевидно е, че това е презапис - спрямо съдържанието можем да го датираме от 24 април миналата година, но метаданните сочат, че записът е презаписан на устройство с операционна система iOS през последните дни.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов.

 

От медията са се обърнали към няколко лаборатории в чужбина, които да направят подобна експертиза. Тя може да бъде изготвена в рамките на две седмици след поемането на ангажимента, обясни още Чобанов.

 

"По-скоро смятам, че няма как този запис за бъде монтиран заради динамичните характеристики на гласа - интонация, словосъчетания. Това няма как да бъде извлечен от други интервюта, тъй като никоя от тези думи не присъства в публичния речник на Борисов", заяви още Чобанов.

 

Много трудно би се монтирало поправянето на грешката с АДФИ и КФН, допълни още той.

 

"Много неща от съдържанието - видими и невидими, са напълно консистентни със събитията, които са се случили. Най-интересни са неявните, като разговорите му с премиерите на Бавария, Унгария, Полша. Те могат да бъдат потвърдени от тези лица, ако бъдат попитани по официален ред. Не вярваме много на ентусиазма и техническите възможности на прокуратурата обаче", коментира още главният редактор на "Биволъ".

 

"Има значение за автентичността на записа дали има маркери на СРС. Ако такива съществуват, те гарантират непрекъснатост на записа. Тук такива няма и по-скоро е записвано от човек, който е използвал личен диктофон, а не сертифицирано от службите устройство", допълни още Чобанов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7693 |17.06.2020 Марешки: Премиерът да докаже пред хората, че записът с него е фалшив . 31| 8883 |16.06.2020 Кънчо Стойчев: Записът е от частното пространство на Борисов. Вкъщи всеки може да говори както иска . 21| 8894 |15.06.2020 Ген. Атанас Атанасов: Борисов цитира мафията . 31| 17590 |14.06.2020 Венелина Попова: Записът с Борисов е зловещ на фона на засилващата се авторитарна власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads