Реклама / Ads
0| 4767 |23.04.2016 НОВИНИ

Атанас Мерджанов: Капацитетът на ГЕРБ е изчерпан

.
Атанас Мерджанов
Капацитетът на ГЕРБ е изчерпан. Само харизмата на Борисов няма да е достатъчна за справяне с предизвикателствата, които гражданите ще отправят към държавата и нейното управление. Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов телевизия BG on AIR.
 
„Сегашният председател на БСП – Михаил Миков, се включва доста активно в очертаването на левия профил на държавата”, посочи той. И уточни, че не става въпрос само за социалните помощи. „Ние разбираме лявата политика и като подпомагане на бизнеса от страна на държавата”, обясни Мерджанов и допълни, че днешният бизнес уж много се вълнува и е критично настроен, а когато отиде на срещи с правителството, мълчи и се свива.

По повод предстоящия, на 7-ми и 8-ми май, Конгрес на БСП, Атанас Мерджанов подчерта, че сегашното ръководството на партията организира отчетно-изборна кампания, която е показала стабилността на структурите на партията. „Имаше много гнили ябълки в структурите ни. Провелите се отчетно-изборни конференции показаха енергия за подмладяване – над 50% от председателите на общинските ни съвети са нови. Надявам се, дискусиите на Конгреса да бъдат работни. Знаете, че Конгресите при нас преминават доста разгорещено и в спорове, но за политика”, коментира зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Той уточни, че в БСП има много млади, активни и мислещи хора, които си дават сметка за състоянието на страната. „Има млади хора, които искат да живеят тук и сега, да отглеждат своите деца в България, за които обаче са нужни нови законови рамки, условия, ангажименти на правителството и държавата, които да са социално насочени”, категоричен бе той и допълни, че държавата – в лицето на премиера Борисов, не преоставя необходимото, за да се случва това.  

Управлява ни изключително безчувствено правителство! БСП ще предложи алтернатива на това

„Най-разочароващото от премиера Борисов бе, че именно той се обяви срещу приетия закон за помощите за деца с увреждания, и „натри сол на главите“ на Менда Стоянова и колегите от социалната комисия, че са допуснали приемането на такъв закон”, това заяви Атанас Мерджанов. Според него страната е управлявана от изключително безчувствено правителство. Именно заради това – целта на Конгреса на БСП е да се предложи алтернатива за хората. „Ние сме длъжни да заявим нашата алтернативност на Конгреса”, подчерта социалистът.   
Мерджанов припомни, че БСП е внесла вот на недоверие в сферата на здравеопазването и сега се вижда как се водят спорове – и на улицата, и в лекарските организации. „В крайна сметка, сме свидетели на недоволството на пациенти, лекари, управители на болници. Само министерството, като че ли, е в бяло, а премиерът Борисов – търси подкрепа за Москов от г-жа Дариткова”, каза зам.-председателят на ПГ на левицата.

Според него дори самите представители на ГЕРБ не са доволни от случващото се в здравеопазването и в МВР. „Има съществени, непреодолими различия в ГЕРБ – това не са пукнатини, които да замажем с мед”, коментира Мерджанов. Според него законът внесен от Бъчварова, се радва на масово неодобрение. „Факт е, че полицаите стачкуват и са демотивирани. Виждаме какви граждански инициативи има по повод границата ни с Турция. Нали нашата граница бе най-добре охраняваната в ЕС. Нали на нея водихме Камерън и кой ли не, само и само да се пъчим”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на вътрешната комисия. Той припомни, че оградата по границата, с която се хвалят управляващите, бе построена не от ГЕРБ, а от правителството на Пламен Орешарски, и то на много по-ниска цена и за много по-кратко време. „Наблюдаваме тотално несправяне на органите с опазването на границата ни. Имаме тежки съмнения за участие на представители на властта, на Гранична полиция, в канали за бежанци. На заседание на вътрешната комисия не получихме убедителни отговори”, каза също Мерджанов.

Капацитетът на ГЕРБ е изчерпан, затова те са притеснени. БСП обаче я притеснява бедността

Той бе категоричен, че капацитетът на ГЕРБ е изчерпан. „Само харизмата на Борисов няма да е достатъчна за справяне с предизвикателствата, които гражданите ще отправят към държавата и нейното управление”, каза Мерджанов и обясни, че именно затова е била срещата на ГЕРБ, която повече е приличала на инструктаж и „набиване на канчета”. „Нямаше диалог, нямаше спорове”, коментира социалистът. Според него това е техен проблем, но засяга и цялата държава, управлявана от тях. „Те владеят всеки областен град, министерствата, правителството, имат големи представителства в регулаторните органи”, каза също той.
Според Мерджанов е явно, че следващите избори наближават, след като се заговори и за Изборен кодекс. „Очевидно е, че нещо притеснява управляващите в ГЕРБ. Нас обаче, ни притеснява бедността, в която живеят българите. Именно заради това бе промяната и в политически курс на БСП”, каза той.

За.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бе помолен да коментира данъчната политика на управляващите. „Дали ще се вдигат данъците е в главата само на министър-председателя Борисов. Въпросът е много важен за българските граждани, защото ГЕРБ непрекъснато прокламираше в предизборната си кампания, че данъците няма да се вдигат и, че България едва ли не е данъчен рай”, отговори на въпроса Мерджанов. Според него българските граждани, в крайна сметка, са свидетели на вдигане на косвените данъци, а не на преките. „Хората трябва да плащат от джоба си и цената на винетките, на билет за градски транспорт в София, и редица други такси, с които ги натоварват представителите на ГЕРБ. Това, което се случва с хората, е много силно спекулативно. А ГЕРБ е дошла на власт с обещания, а виждате какво се случва”, каза също той.

Според Мерджанов в обществото се наблюдава натрупване на протестна маса, което ще продължи и би могло да доведе до непрогнозируеми размери. „Протести в държавата има, защото хората обедняват. Лишават се от законни и социални необходимости, което важи и за здравеопазването и образованието. За всичко това не някой друг, а БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ нееднократно предупреждаваше”, подчерта той.
По повод задължителното гласуване, Атанас Мерджанов заяви, че позицията на БСП е против. „Всякакви екзотични предложения за томболи и други стимули са изключително парадоксални. И тук гледащите ни отвън се питат – ние сериозно ли допуснахме тази държава в ЕС, след като на такова равнище са разсъжденията на политиците им?”, завърши сициалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4761 |22.04.2016 Атанас Атанасов: В "Авиоотряд 28" пилотирали неправоспособни летци . 0| 4607 |21.04.2016 Окончателно: Доживотен затвор за Атанаска, убила малката Алекс от Поморие . 0| 7975 |21.04.2016 Ген. Атанасов за Фрог: Главсекът на МВР възпроизвежда немощ . 0| 4590 |14.04.2016 Атанасов: Време е въпросът с бурките да се реши законово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads