Реклама / Ads
1| 3784 |14.05.2019 НОВИНИ

Атанас Русев: Институциите нарушават закона за дюните

.
Промени в Закона за Черноморското крайбрежие отново събуди страховете на любителите на дивото къмпингуване. Според тях, така ще се регламентира строенето върху дюни.
 

Един от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас – Корал е труднодостъпен за туристите. Те трябва или да минат през желязна бариера, или да прескочат ров. По цялото протежение на плажа е поставена мрежа с бодлива тел.

 

Испанската компания, придобила преди години терените зад плажа ги огради, за да ги опази от къмпингуващи. Природозащитници твърдят, че част от колчета са поставени върху дюни. Според тях, предлаганите законови промени няма да опазят дюните, дори ще ги унищожат.

 

„Държавните институции не спазват законите години наред. Това не се случва само тук, а навсякъде по Черноморието ни. 3 272 дка дюни са станали частни през последните 15 години, специализираните карти за дюни са приети преди 5 години. По закон – тримата министри трябва да ги вкарат в кадастралните карти и тези дюни да станат част от държавата”, коментира пред bTV Атанас Русев, Сдружение „Да запазим Корал”.

 

По думите на Русев, частни интереси спират отговорните институции да вкарат дюните в кадастрални карти.

 

„Проблемът не са палатките и глобите за дюните. Тази природа трябва да се съхрани, една хавлия няма да ѝ навреди, проблемът е тук да не се позволяват строежи”, посочи Милена, която живее в района.

 

Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не прави промени в действащото законодателство по отношение на дюните или къмпингуването. Целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване.

Това каза Василка Цанева, отговаряща за концесиите в Министерството на туризма.

 

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се спазва. Това обяви Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

 

„Аз смятам, че проблемът с дюните е субсидиарен – по-големият проблем е, че не се спазва Закона за Черноморското крайбрежие. Той е за едно устойчиво ползване на крайбрежието, неговото устрояване и запазване на природата и на ландшафта. Този ландшафт се изгубва, независимо дали става дума за дюни, скали с бряг”, допълни Попйорданов.

 

Той обяви, че се притеснява промените да не регламентират строежите върху защитени територии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8766 |09.05.2019 Следователят Бойко Атанасов сигнализира за расистко изказване на Иван Гешев . 10| 10961 |22.04.2019 Ген. Атанасов: Налице е диктатура на алчната посредственост . 5| 4418 |19.04.2019 Дончо Атанасов хвърли оставка като член на УС на АПИ . 6| 5778 |08.04.2019 Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads