Реклама / Ads
4| 3979 |01.10.2019 НОВИНИ

Атанас Семов: В БНР имаше атентат срещу демокрацията, не сме мръднали със сантиметър за 13 години

.
Атанас Семов
Законодателят и законът не могат да са безчувствени към паниката и обществените отношения. Да се правят пополистки закони от днес за утре, е недопустимо. В наказателното право и данъчното право това е недопустимо. Това каза пред БТВ конституционният съдия Атанас Семов.
 

Конкретно това, за което става дума, е припряна мярка. Големият проблем не е в наказанието. Голямата сила е в неизбежността на наказанието. По-добре да има наказания, отколкото да има доживотен затвор, а половината от извършителите да не стигат до затвора.

 

Пренебрежението към правата на човека е лесно да бъде забелязано у нас - в полицията, администрацията и не малко съдебни дела. Хората се жалват пред Страсбург. Лошото е, че съдът работи много бавно. Закъснялото правосъдие е лошо правосъдие. Като общество сме търпеливи.

 

Много повече дела трябва да има в Страсбург за лошо правосъдие. Първо има властови произвол, съдът не решава делото така, както е правилно. Страсбург дава външна и независима оценка. Съдията, по подобие на учителя, е по презумпция прав. В същото време зрялото гражданско общество е това, което реагира срещу безобразието и всяко посегателство срещу основните права, като свободата на словото. В БНР имаше атентат срещу демокрацията. За това трябва да се реагира остро. В България има ценни съдии. Преподавателите в СУ са поставени в унизително положение.


Не разбрах защо делото за Полфрийман трябваше да бъде насрочено за след месец. Ранното освобождаване на Полфрийман за мен бе доста нередно. Има нарушение на онази представа за морал. Затова нека да си дадем сметка, че колкото по-рано потърсиш защита на правата си, толкова по-вероятно е да я получиш. Достойнството на човека е ценност номер едно във всички европейски Конституции.


Европейският главен прокурор не е като нашия главен прокурор, който има много голяма власт. Той няма съществени функции, които да променят политически положението в Съюза. Ако продължаваме да чакаме ЕС да оправи държавата-няма да я оправи никога. Резултати няма. България не е мръднала със сантиметър от преди 13 години. 12 години мониторинг - нула резултат. Европа вече си създава инструменти  за въздействие. Тук такъв инструментариум е европейската прокуратура. Основната работа трябва да си я свършим ние тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4678 |26.09.2019 Атанас Славов: Европейската прокуратура няма да замести липсващата реформа в българската . 6| 6726 |19.09.2019 Ген. Атанасов: Иван Гешев е общият знаменател на два скандала . 6| 7052 |13.09.2019 Ген. Атанасов: Има план на олигархията да манипулира общественото мнение . 5| 4834 |12.09.2019 Славчо Атанасов: Моделът Тотев продължава в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads