Реклама / Ads
6| 5780 |08.04.2019 НОВИНИ

Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Има залитане към превръщането на антикорупционната комисия в репресивен орган, заяви пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов, анализирайки внесените промени в антикорупционния закон.
 

Според него с тези промени се прави опит този орган да бъде изравнен като статут със специалните служби.

 

„Придаването му на правомощия, които са типични вече за един орган, който е тип специална служба, и орган, който работи по наказателния процес, включително с възможност за принудително довеждане на свидетели за установяване на факти и обстоятелства, със сигурност би го превърнало в един класически репресивен орган“, коментира той.

 

Според него още от създаването на КПКОНПИ има сериозен проблем в нейното функциониране и начина, по който са определени правомощията й.

 

„Имаме един хибриден орган с неясна физиономия, който много лесно може да бъде използван за селективни производства и поръчки спрямо едни лица да бъдат „ударени“ или да бъдат опазени от някаква форма на репресия. За мен има съмнения относно смисъла от съществуването в този вид на органа от самото му създаване“, изказа мнение юристът.

 

Той попита: „Защо създаваме една привидност в обществото, че имаме орган, който се бори с корупцията, а точно разследващи действия този орган не може да прави? Този орган може да използва СРС-та, които обаче не могат да бъдат използвани в наказателното производство“.

 

Непоследователността на българския законодателен процес най-вероятно ще продължи, смята Атанас Славов. За днешния КСНС той изказа мнение: „Това е политическа конкурентна игра и използване на темите с корупцията за постигане на някакъв междинен резултат. БСП обаче няма как да лидира този процес, тъй като там проблемите са не по-малки отколкото при управляващата партия“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4110 |26.03.2019 Легендата Атанас Голомеев приет в баскетболната Зала на славата . 2| 5239 |25.03.2019 Петър Славов: Осъдихме МФ, крият колко пари събраха от КТБ след приемането на закона ”Пеевски” . 1| 3943 |21.03.2019 Част от сградата на ЕП ще се казва Атанас Буров . 3| 4250 |15.03.2019 Очаквано: Избраха Бойко Атанасов за шеф на КФН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads