Реклама / Ads
8| 5563 |28.11.2014 НОВИНИ

Атанасов: Започваме проверка на акцията в Люсковец

.
Атанас Атанасов
Проверка на акцията в Люсковец ще е една от първите задачи, с които ще се захване комисията по вътрешна сигурност в парламента. Това съобщи Атанас Атанасов за 24 часа.
 

По реда на парламентарния контрол в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и в комисията за контрол на ДАНС и специалните служби (там Атанасов е редови член - б.а.) ще започнат проверки за редица скандали, които съпътстваха работата на МВР и ДАНС през последните години, каза генералът. 

 

Ще посоча конкретно 2 случая. Единият е тежкият провал на полицейската операция в Лясковец, при която загина един командос. По време на служебния министър Бакалов е извълршина втора проверка на този случай. Ще искаме всички документи, за да видим кой носи отговорност. Моето впечатление е, че там бяха наказани хора, които не носят отговорност, коментира Атанасов.

 

А в другия длучай - ДАНС, ще искаме да се изяснят в детайли действията или бездействията на ДАНС, свързани със скандала КТБ. Защото оперативното звено в държавата, което е длъжно да наблюдава всичките процеси в банковата сфера, а именно финансовото разузнаване, е съставна част на ДАНС. Съгласно закона всеки един банков трансфер в чужбина над 10 000 лв. и всеки вътрешен трансфер над 30 000 лв. се докладват задължително от банките на финансовото разузнаване. Как при тази обилна информация от банките ДАНС не е реагирала? Или някой е потулил информацията, гневи се депутатът.

 

Има и други дейности, които трябва да бъдат подложени на парламентарен контрол, за да се изясни дали ръководствата и на ДАНС, и на МВР са действали адекватно на оперативната обстановка в страната и в зависимост от тези резултати ще се прецени дали има нужда от кадрови промени по върховете на МВР и ДАНС като междувременно ще бъде променено законодателството и то ще даде възможност да бъдат предсрочно освобождавани хората на мандатни длъжности (главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и председателят на ДАТО) при констатиране на лошо изпълнение на служебните задължения. Тази възможност беше умишлено премахната от законите в предишния парламент, заключи Атанасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5420 |26.11.2014 Ген. Атанасов: В ДАНС са несигурни и правят показни акции . 13| 10645 |26.11.2014 След материал във Фрог: Цацаров праща проверка по делото за кмета на Садово . 3| 6212 |19.11.2014 Проверка: Атанас Славов е назначен в нарушение . 13| 9999 |18.11.2014 Ген. Атанасов: Двама от ДАНС са изгърмяли като бушони заради КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads