Реклама / Ads
16| 6045 |12.11.2013 НОВИНИ

Атанасова: Безумен е бюджетът на НЗОК за 2014 г.

.
Десислава Атанасова
Шефът на касата казал, че болниците приемат куцо и сакато. Ами какво да приемат?, пита бовшият министър на здравеопазването от кабинета Борисов и констатира, че липсва идея за политика в здравеопазването.
 

Бюджетът на НЗОК за 2014 г. е бюджет на празните обещания. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова при обсъждането на първо гласуване на Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., предаде „Фокус”. „Едно-единствено обещание по отношение на потребителската такса на пенсионерите е факт”, заяви Атанасова.
„Бюджетът на НЗОК за 2014 г. е безумен бюджет, почва с 200 милиона лева за болнична помощ. Пациентските и синдикалните организации не го приемат, защото е бюджет на празните обещания. Липсва идея за политика в здравеопазването”, заяви Атанасова. „Не чух ангажимент към общинските болници. За следващата година болниците ще бъдат лишени от финансов ресурс”, посочи тя.

„Размахвайки справки от БНБ, трябваше да присъствате на Комисия по здравеопазването, където от Министерството на финансите заявиха, че 1,4 милиарда лева и в момента са във фискалния резерв на държавата”, обясни Десислава Атанасова. „Шефът на касата каза, че болниците приемат куцо и сакато. Ами какво да приемат?”, попита тя.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов заяви: „Министърът на финансите заяви, че догодина НЗОК няма да сключва договори с болниците, което означава, че пациентите няма да имат възможност за адекватно лечение в болниците, които желаят”.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев допълни: „Тези пари, които ние в тройната коалиция взехме решение да отидат в резерв, за да започне ясно набелязаната реформа, трябваше да следват пациента. Вие идвате на власт, министърът на финансите решава, че трябва да ги прехвърли в общия резерв на страната. Парите от здравните вноски се разходват само за здраве. Прехвърлянето им е престъпление, за което се надявам прокуратурата да привлече под отговорност бившия министър Дянков”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5571 |28.09.2013 Бюджетът позволява минимална заплата от 340 лв. . 11| 5204 |23.09.2013 Атанасова: Орешарски да реши проблема със здравните осигуровки . 51| 5991 |16.08.2013 Станишев: Плевнелиев е последният мохикан, който иска да се запази бюджетът . 19| 5400 |15.08.2013 Десислава Атанасова: ГЕРБ не са откраднали парите за здравни осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads