Реклама / Ads
10| 5364 |13.01.2013 НОВИНИ

Д. Атанасова: До края на 2013 г. ще използваме най-високи медицински технологии

.
Десислава Атанасова
До няколко седмици ще търсим начин за техническа обезпеченост и заработване на регистъра на потенциалните донори, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 

„Проблемът е, че в България има изключително малко донори. Списъците с чакащи са изключително дълги. Например за бъбречна трансплантация чакат около 1000 души”, обясни тя.

„За нас като държава е важно да знаем във всяко лечебно заведение какви са възможностите при възникване на донорска ситуация по най-бързия начин да може да се реагира, като се намери подходящ реципиент не само в границите на България, но и чрез възможностите за трансплантации в Европа”, каза още Десислава Атанасова.

Министърът на здравеопазването откри Многопрофилна болница за женско здраве „Надежда” в София. Тя съобщи, че 4000 бебета ин-витро са родени през миналата година.

Единият от приоритетите ни е да се противопоставим на онкологичните заболявания, заяви Атанасова пред  bTV. До края на 2013 г. в България ще могат да се ползват най-високите технологии от световната медицинска практика и няма да се налага т. нар. медицински туризъм на български пациенти към Турция, обеща министър Атанасова.

Тя припомни, че още през 2009 г. правителството е приело концепция за борба с онкологичните заболявания и оттогава са разработени проекти с помощта на европейските фондове на стойност 148 милиона лева за обновяване на лечебните заведения с фокус онкологичните заболявания. Проектите са стартирани и до края на настоящата година се очаква да бъдат финализирани, допълни тя.

Десислава Атанасова смята, че по-скоро й помага, че не е медик по професия, а юрист, защото това й дава поглед, по-близък до този на пациента.

Средствата за здравното ведомство, въпреки упреците, че министър Дянков пренасочва пари от здравната каса към общия бюджет, е най-висок - 3 милярда и 400 милиона лева са разпределени в министерството на здравеопазването, здравната каса и социалното министерство, каза Атанасова.

Като основни приоритети на министерството до края на мандата Десислава Атанасова посочи реализирането на проекти с европейско финансиране, инвестиции в лечебните заведения, превенция на заболяванията и подобряване качеството на здравеопазването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5489 |08.01.2013 Чакаме щамовете „Виктория" и „Калифорния" в края на януари . 5| 5414 |07.01.2013 В края на януари грипната вълна достига България . 6| 7243 |05.01.2013 ВИДЕО: Невероятен Гришо издържа до края - стигна първи финал! . 10| 7169 |22.12.2012 Българин отлага края на света с изобретението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads