Реклама / Ads
8| 5645 |14.11.2012 НОВИНИ

Атанасова се срещала с хематолозите само, за да им "набие канчетата"

.
Димитър Ленков, главен секретар на БЛС
Целта на срещата между здравния министър Десислава Атанасова и директорите на центровете по трансфузионна хематология беше да „набият канчетата” на персонала в тези центрове и да ги накарат да мълчат, коментира главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков пред Дарик.
 

Ленков категорично подчерта, че ако финансовите параметри на бюджета за НЗОК се запазят, рамков договор няма да бъде подписан.

„Доколкото имаме информация, просто целта е била да им набият канчетата, да накарат персонала да мълчи. Но ножът е опрял до кокала, тъй като с една промяна на закона тези хора ги таксуват като държавни служители. И тези пари, които те са си заработили, им ги взимат и отиват в бюджета на здравеопазването. Те не искат повече пари от държавата, те искат тези пари, които си заработват ежемесечно, да останат при тях и с тях да могат да си повишат възнагражденията. Това е което искат колегите, нищо повече”, обясни главният секретар на БЛС.

Тази сутрин министър Атанасова коментира по случая, че здравеопазването не е застрашено от оставките в кръвните центрове. По думите й драмата е дошла след скандала с бонусите в края на миналата и началото на тази година, тъй като законът е бил променен и е отпаднала възможността да се разпределят част от реализираните приходи от тях като фонд за работни заплати.

Проблемът с липсата на специализанти Димитър Ленков определи като много голям. Според него тук говорим за абдикация на държавата от системата на здравеопазването. „Как да се задържат специализиращите лекари в България, когато тук вземат 450 лева, а в Германия им предлагат 2500 евро. Отделно, ето в Перник знам, че няма детски ендокринолог. Болните деца от диабет от Перник трябва да пътуват до София, за да получат съответната консултация и лечение. В Смолянска област ендокринологът е един. Там пък няма изобщо детски. Това е ненормално положение”,  

От началото на годината лекарският съюз е издал около 400 удостоверения за работа в чужбина. Държавата напускали общопрактикуващи лекари, педиатри, анестезиолози и хирурзи на всякакви възрасти, допълни експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4824 |14.11.2012 Атанасова: Здравеопазването не е застрашено от оставките в кръвните центрове . 16| 5680 |12.11.2012 Атанасова призова за оттегляне на "кръвните" оставки . 24| 5912 |12.11.2012 Атанасова призова: "Раждайте в болниците!" . 6| 4801 |12.11.2012 Цветанов и Атанасова ще обсъждат интегрирането на ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads