Реклама / Ads
24| 5700 |12.04.2012 НОВИНИ

Д.Атанасова: Вдигаме с 20% заплатите в Бърза помощ

.
Десислава Атанасова
Усилено търсим механизми, чрез които да накараме всеки български гражданин, без изключение, да плаща здравните си осигуровки. Това заяви от ефира на Би Ти Ви здравният министър Десислава Атанасова.
 

 

По последни данни около 1,5 млн. са българите, които не са здравно осигурени.

 

Според министъра неплащащите осигуровки се делят на две основни групи: в едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, а другата група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат.

 

По думите на Атанасова обаче не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не, защото сме в рамките на ЕС, където е установен солидарен тип социална система – плащат всички, а ползват тези, които имат нужда.

 

Тя допълни, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките е още "по-труден и сложен въпрос".

 

От 1 юни заплатите в спешната помощ ще бъдат вдигнати с 20%, обяви Атанасова. Парите за увеличението ще бъдат осигурени от икономии в бюджета на здравното министерство.

 

Здравният министър предвижда още и законодателни промени, с които да бъдат криминализирани нападенията над лекари и по-добри условия за специализация на младите лекари.

 

Министър Атанасова засегна и една от болните теми в здравеопазването - клиничните пътеки. Според нея като модел за функциониране на здравната система те са компрометирани. Затова управляващите предвиждат и са предприели вече стъпки те да бъдат заменени от диагностично свързани групи.

 

Диагностично свързаните групи трябваше да бъдат въведени в началото на тази година, но това не се случи.

 

Пътеките отговарят на точно определен алгоритъм, в който понякога нарочно се правят опити да се вкара пациентът, дори да няма съответните оплаквания. При случая с новия метод на работа става въпрос само за финансов контрол над лечението, което е много по-добре, обясни министър Атанасова.

 

По думите й обаче въвеждането на новия модел е отнеме между 5 и 7 години. Затова няма как реформата да се осъществи в рамките на оставащата до изборите една година.

 

Реално той може да бъде осъществен най-рано след няколко години, когато трябва да бъдат  закупени софтуера за въвеждането на новия метод от Австралия, трябва да се имплементира, да се обучат хора, което иска време, уточни Атанасова.

 

Министърът обяви, че е предложила допълнителни

5 млн. лв. да бъдат отпуснати от държавния бюджет за чужди специалисти. Лансираната от нея идея, одобрена от премиера и кабинета, е да не се налага децата да излизат от страната, за да се лекуват.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 8479 |04.04.2012 Вдигаме космически 120-метров Левски на границата с Турция . 17| 8196 |24.03.2012 "Върба Батанци", като нов концесионер на Горубсо, изплаща заплатите . 24| 5511 |19.03.2012 Радвайте се: Заплатите скочиха, твърди НСИ . 90| 5979 |02.03.2012 Кадиев извади на бял свят заплатите в общинските дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads