Реклама / Ads
14| 4821 |14.11.2012 НОВИНИ

Атанасова: Здравеопазването не е застрашено от оставките в кръвните центрове

.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова
Кабинетът подкрепя криминализирането на нападението над медицински лица, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Напоследък има много сигнали за агресивно поведение към медицински екипи, главно на “Бърза помощ”.
 

"В момента, когато има средна или тежка телесна повреда, тези случаи в Наказателния кодекс не са отделени от останалите. Стремим се да променим това, за да могат медиците като длъжностни лица да имат по-голяма защита", добави Атанасова.

Тя заяви, че има много случаи на нападнати медицински екипи, но е невъзможно всеки лекар да бъде придружен от полицай.

Здравният министър каза, че здравеопазването като цяло не е застрашено от подадените оставки на 37 лекари от кръвния център във Варна, както се опитват да изкарат случая по медиите. По думите й драмата е дошла след скандала с бонусите в края на миналата и началото на тази година, тъй като законът е бил променен и е отпаднала възможността да се разпределят част от реализираните приходи от тях като фонд за работни заплати.

"Заплатите са увеличени със 17% от 1 ноември. Правим всичко възможно да има още едно увеличение, ако успеем да направим структурни промени", каза министърът. Тя подчерта, че тези пари са от бюджета на Министерството на здравеопазването и правителството не е отпуснало допълнително пари за тази цел. Атанасова изрази надежда, че медиците ще преосмислят решението си и ще изтеглят подадените молби за напускане.

Попитана източват ли се клинични пътеки у нас, здравният министър заяви, че се правят регулярни проверки в НЗОК, както и внезапни такива. "Когато заработи електронната система на Здравната каса, осъществяването на контрол ще е по-лесно. Очакваме тогава да намалеят разходите за неефективно здравеопазване", добави Десислава Атанасова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5364 |10.11.2012 Министър Атанасова: Силна политика ще задържи лекарите ни в България . 6| 5805 |17.10.2012 21 млн. лева повече ни трябват за здравеопазването . 8| 5126 |13.10.2012 Атанасова: Цените на лекарствата ще продължат да падат . 3| 5830 |12.10.2012 Бесни рокади в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads