Реклама / Ads
7| 7318 |12.02.2013 НОВИНИ

За атентата срещу Баретата МВР проверява неуредени сметки за дрога

.
Златомир Иванов-Баретата
Росен Драгнев-Капитана е сред проверяваните за евентуална съпричастност към атентата срещу Златомир Иванов-Баретата, но полицията не разполага с доказателства за това.
 

Още в неделя сайтове съобщиха, че при полицейска операция в Казанлък е задържан мъж, близък до Баретата, който му дължал 3 млн. лв., пише 24 часа. “В Казанлък са задържани двама съпричастни към наркоразпространение. В квартирите им е открито оръжие. Можем да приемем, че са били близки до Баретата”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, без да назовава имена.

 

На въпрос дали Капитана е подозиран за покушението към Баретата заради дълга от 3 млн. лв., Цветанов отвърна: “Между арестуваните в Казанлък и Иванов има неуредени финансови отношения. Съответните специализирани звена в МВР съвместно с НАП извършват проверки, за да се установи какви са тези средства, които биха могли да провокират конфликта. Към настоящия момент не може да се направи връзка между арестуваните и покушението над Златомир Иванов.” Нито един от инициалите на двамата арестувани в Казанлък обаче не съвпада с този на Росен Драгнев, провери “24 часа” в полицейския бюлетин на областната дирекция на полицията. От него става ясно, че акцията в събота е била срещу наркоразпространители, от които са иззети различни по вид наркотици, 3 незаконни ловни пушки, незаконен боен пистолет, боеприпаси и валута. Репутацията на 37-годишния бизнесмен Росен Драгнев в Казанлък не е безупречна - в града го познават като човек от близкото обкръжение на Златко Баретата. Не е тайна, че си има неприятности със закона заради афери с ДДС, но не било много вероятно Драгнев да е поръчал покушението срещу знакова фигура като Златомир Иванов.


По повод изявлението на Цветан Цветанов, че в хода на разследването на покушението над бившата барета се проверява и версията за неуредени финансови взаимоотношения в града на розите коментират така: “Из сайтовете пишат, че Росен и Златко въртели заедно бензиностанции, Росен имал да връща 3 милиона лева на Баретата и решил да се отърве от него. То хубаво, ама двете бензиностанции на Драгнев “Темпо ойл” са малки, къде ще натрупат толкова пари.” Вчера тези две бензиностанции в Казанлък не работеха, но според местни таксиметрови шофьори това било така от деня на стрелбата по Златомир Иванов.
 

Вероятно само двамата мъже си знаят какви точно са им взаимоотношенията. Те се познавали от малки, тъй като родът на Драгнев е от град Шипка. От същия град е и Маргарита, майката на родения в близкото градче Гурково Златомир Иванов. Бащата на Росен - Васил, бил дърводелец, преди години преместил семейството си да живее в Казанлък. Сега той е пенсионер, а съпругата му работела нещо в Гърция. Семейството имало и друг син, който починал. Името на Росен Драгнев нашумя в медиите през февруари 2009 г., когато той бе задържан и обвинен като тартор на организирана престъпна група, точила ДДС чрез фиктивни фирми у нас, в Румъния и Гърция. Сделките им уж били с бързоразвалящи се селскостопански стоки. Използвали фалшиви печати на банки, нотариуси и различни държавни институции, включително и на министерство.
 

През 2009 г. бизнесменът бе арестуван в София, където също имаше офиси. Тогава разследващите се похвалиха, че са задържани общо 6 души, а иззетите от тях документи, печати, компютри и касови апарати напълнили цяла стая. Количеството на веществените доказателства по това дело може и да е било впечатляващо, но самото то зацикли и сега, 4 г. по-късно, е върнато на разследващите за поправка, показа проверка на “24 часа”. Заедно с Росен преди 4 г. заради източени според обвинението 15 млн. лв. ДДС бяха задържани и 43-годишната тогава Марийка Колева, Боян Марков, на 27 г., Иван Недев, на 33 г., 41-годишният Мишо Михов и Константин Шасов, на 30 г. Последният бе известен с това, че малко по-рано бе оправдан за опит за убийство на Мавродия Бързев, тогава шеф на застрахователната компания “Лев инс” в Стара Загора. В годините пък самият Росен Драгнев е ръководил офиса на конкурентната “Аполо и Болкан” в Казанлък. Докато чака това дело, Драгнев се сдобива с условна присъда, пак за измама с ДДС, за 1,4 млн. лв.
 

В момента според системата “Дакси” Росен Драгнев е собственик само на 1 фирма за търговия с петролни продукти, регистрирана в София - “Темпо мениджмънт груп” ЕАД. Според документите тя се представлява от съпругата на собственика Красимира Колева-Драгнева. На името на Драгнев е имало и две фирми в Казанлък, които са заличени. Най-вероятно семейството се е преместило да живее в столицата по-близо до бизнеса си.

Друга любопитна подробност около Росен Драгнев е, че през 2003 г. той и съпругата му Красимира се пробвали неуспешно да влязат в политиката. И двамата били включени на задни места в листата за общински съветници на ДПС в Стара Загора. Тогава партията на Ахмед Доган обаче се проваля, като взема едва 484 гласа на местните избори, които не й стигат дори за един мандат в местния парламент. Дали Росен Драгнев е задържан, вчера не стана ясно. От полицията и прокуратурата в Стара Загора са категорични, че не знаят за подобно задържане поне на територията на областта.
 

“Проверяваме всички версии, цялото обкръжение на Баретата и всички, от които би могло да дойде съответно напрежение за неуредени финансови отношения, свързани с наркоразпространението”, каза министър Цветанов. Той допълни, че вече са готови експертизите, правени след огледа на мансардното помещение, от което неизвестният стрелец рани тежко Златомир Иванов. МВР шефът обаче отказа да обяви какви са заключенията на вещите лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7041 |11.02.2013 Прокурор Ася Петрова ще наблюдава делото за атентата в Бургас . 19| 5522 |11.02.2013 Цветанов: Росен Капитана е дължал пари на Баретата . 3| 5223 |11.02.2013 Търсят поръчителя на Баретата в Казанлък . 4| 5736 |09.02.2013 Цветанов: Европол ще подпомогне разследването на атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads