Реклама / Ads
14| 5562 |08.02.2013 НОВИНИ

Атентаторите от Бургас влезли у нас с влак от Полша

.
Терористичната група, отговорна за атентата в Бургас, е пристигнала в България с влак от Полша. Това е заявил вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за в. "Ню Йорк таймс".
 

 

 

Според информацията, получена от полските гранични служби, атентаторите са кацнали във Варшава с полет от Бейрут, а са напуснали страната с влак. Легендата за пътуването най-вероятно е била - араби, тръгнали на туризъм в Източна Европа - Полша, България и Румъния.
 

След атентата на 18 юли в Бургас, при който единият от групата загина по време на взрива, останалите двама са се отправили към Русе. Това обяснява и защо на 35 км преди града по международен път Е-70, край Цар Калоян е намерена фалшива шофьорска книжка на името Ралф Уйлям Рико. Открита била и социална осигурителна карта с ДНК на взривения на летището атентатор.
 

След като преминават Дунав мост, терористите влизат в румънския град Гюргево и се отправят към Букурещ. От румънската столица те хващат самолет за Турция, откъдето се предполага, че са се завърнали в Бейрут.

В интервюто за "Ню Йорк таймс" Цветанов не уточнява дали според информацията на службите заподозрените се намират все още в Ливан и дали има искане за тяхното екстрадиране.
 

Бомбата, която бе взривена на летището в Сарафово на 18 юли м.г., е могла да бъде задействана от 10 километра.
 

Това са показали експертизите на радиостанциите, които били намерени у загиналия терорист с фалшивото име Жак Филип Мартен. Все още се уточнява начинът, по който е била изработена бомбата. На Жак Филип Мартен е помагал със сигурност мъжът с фалшивата шофьорска книжка на името на Ралф Уйлям Рико. Третият участник стана известен от изявлението на вътрешния министър Цветанов с името Браян Дженсън.

Има и четвърти заподозрян, също като помагач, но за него версията е по-скоро оперативна.
 

Атентаторът и помагачите му никога не са виждани заедно, не са засечени техни разговори. Не е установено да са ползвали телефони или лаптопи. Филип и съучастниците му не са комуникирали директно помежду си. Връзката между тях е разкрита по косвени белези. При някои от терористите са намерени вещи, които са свързани или забелязвани при друг от групата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5903 |07.02.2013 Парламентът отказа на десницата Борисов да бъде изслушан за атентата в Бургас . 19| 6054 |06.02.2013 Връзката „Хизбула” - Бургас разбуни света . 2| 6336 |28.01.2013 Разследването на атентата в Бургас на финала? . 3| 4991 |24.01.2013 Обирджиите на банка в Бургас си влезнали като у дома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads