Реклама / Ads
5| 6300 |02.01.2008 НОВИНИ

Аверите на Будимир Куйович остават в ареста, Илиев чака помилване

.
Тримата авери на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович остават в ареста. Това реши Софийски градски съд. Магистратите заседаваха по искане на прокурор Дичо Атанасов на тримата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".
 

41-годишният Николай Писков, бившият митничар Михаил Янков и столичният бизнесмен Стойко Дойчев са обвинени в участие в организирана престъпна група, притежание и контрабанда на наркотици.

На 1 януари съдът остави в ареста и нашумелия напоследък наркобос Будимир Куйович. На 30 декември 2007 г. той беше арестуван с 60 килограма хероин. Куйович се смята за един от основните организатори на трафик на наркотици през България. Преди 3 години той пак беше задържан в курорта „Златни пясъци", след което беше предаден на сръбските власти.

Соченият за наркобос сърбин Будимир Куйович е само претекст, за да махнат Илия Илиев от поста главен секретар на МВР, заяви Бойко Борисов, изхождайки от практиката си в МВР. Кметът на столицата обаче смята, че Илия Илиев трябва да бъде реабилитиран, защото благодарение на него соченият за наркобос сърбин Будимир Куйович е в кауша. Борисов допълни, че е необходим нов закон за МВР, защото в противен случай се съсичат амбициите на службите да работят по големи разработки. В отговор на въпрос дали Илиев е трябвало да оглави Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС), Борисов отговори, че агенцията е създадена, за да си има премиерът свое вътрешно министерство.
60-те килограма хероин, заловени на 29 декември при специализирана полицейска операция, са били част от по-голяма пратка от четири тона, заяви вчера на специална пресконференция бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. Той обясни, че е подписал разработка, така че да стане възможно наркотикът да влезе в страната, където да бъде заловен. Разработката на операцията започнала преди няколко месеца, но дрога така и не преминала. Тъй като под плана стоял подписът на Илиев, а акция така и нямало, той решил да подаде оставка. Според бившия главен секретар на МВР операцията по задържането на Будимир Куйович в крайна сметка доказала, че той все пак е прав.

Предизвикан коментар

Залавянето на Куйович е несъмнено успех за българските служби. 60 кг хероин също са голямо количество, залавянето на което е атестат за МВР и прокуратурата. Вместо нещата да се изяснят обаче, те още повече се заплетоха. Бившият главсек на МВР главен комисар Илия Илиев даде пресконференция и подробно обясни защо си е тръгнал. Той мисли, че е обяснил, но нищо не се разбира от тези обяснения. Илиев стана изведнъж словоохотлив, колкото не е бил нито като дойде за шеф на Националната полиция, нито след това като стана главен секретар. През цялото време повтаря колко морално бил постъпил като се оттеглил, защото носел отговорност за операцията, която не се състояла. Има поне няколко питания, на които Илиев всячески не отговаря откакто взе да дава пресконференции. Как така е подписал Куйович да бъде въвлечен в разработката, като сърбинът е бил изгонен от България и е нямал право 3 години да влиза у нас. Сръбските служби знаели ли са, че соченият за наследник на Фатик Куйович е агент на българските служби. И ако той наистина е бил такъв, защо се търсят виновни за издаването на фалшив негов паспорт? Освен това, след като Куйович се е съгласил да играе за нашите служби, значи те са имали постоянна връзка с него (Илиев споменава 7 месеца), което пък прави доста странна хвалбата, че е бил заловен на 30 декември 2007 г. Как така заловен, като службите са имали връзка с него. Освен това Илиев споменава, че разградските спецполицаи имали добри връзки с турските си колеги и затова оттам дошъл сигналът за 4 тона хероин, който ще мине през България. Излиза, че турските спецове вярват повече на няколко разградчани, отколкото на ръководството на МВР в София, щом пускат такава важна информация по трасето през Разград. Това звучи неубедително, странно, наивно и обижда аудиторията.

Накрая Илия Илиев казва две много естравагантни неща: че не бил напуснал заради това Валентин Петров да го смени на поста и че се надявал президентът и премиерът да преразгледат отношението си към него и ако преценят - да го върнат на работа. Той бил готов да се върне. Все едно японски самурай да си направи сепуко, след което да иска да го лекуват в  правителствена болница ...

Всички, които имат някакво отношение към МВР знаят, че от години Валентин Петров и Илиев не мелят брашно. Защо е друг въпрос, но фактът е обществено известен. Говори се също, че Илиев си изнесъл вещите от кабинета поне десетина дни преди да обяви оставката си. Освен това я съобщи, когато министър Румен Петков бе в Монако и се наложи да си идва, за да обяснява, че всичко е под контрол. Това не прилича на добре обмислено решение на човек от такъв ранг. Още повече, че Петков днес заявява, че Илиев е извършил нарушения. Това сочи резултатът от проверката на случая.

Илиев е много далеч от Хамлет, но около него определено има нещо гнило. Легендата с Куйович и заемането на пози издава друг подтекст. Какво се крие зад случващото се - рано или късно ще разберем. Може залавянето на сърбина да е забавено с цел Илиев да си отиде пък тогава ... Ако обаче Илиев е решил да се прави на мъж, нека след А, да каже Б, В и т.н. Иначе краткият спомен за неговото присъствие в МВР ще се свързва единствено с Румен Петков и това че е от Плевен ... В Япония такива хора ги наричат ронин - самурай, останал без господар и чест. На някои и това им стига ...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5762 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също . 1| 4969 |17.07.2007 Броени часове остават до развръзката в Либия . 0| 5439 |17.06.2007 46 конгрес на БСП: Министрите остават и партийни вождове . 0| 5027 |03.06.2007 Жълтите остават в коалицията, но искат ремонт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads