Реклама / Ads
1| 5155 |02.02.2014 НОВИНИ

Австрия, Сърбия и Румъния замръзнаха

.
Над 1000 души, блокирани в автомобилите си и във влакове в Сърбия, бяха спасени, след като останаха блокирани в преспите над 18 часа, от армията, жандармерията и полицията, които използваха хеликоптери и бронирана техника, за да се доберат до бедстващите.
 

Стотици други все още очакват спасение, пленени от снега, който на места достига 4 м в Северна Сърбия. Правителството в Белград нареди вчера армията, полицията и пожарникарите да използват всички необходими средства, за да помогнат на хората. Движението по магистралата бе спряно и граничният пункт Хоргос с Унгария бе затворен вчера сутринта.

Близо 200 коли са в леден капан от петък вечерта в района на Фекетик, на 120 км северно от Белград. Във Войводина, Северна Сърбия, от четвъртък вечерта духат ветрове със скорост над 100 км/час, което доведе до навявания по пътищата. Във Вършац, град на 80 км североизточно от Белград, на границата с Румъния, поривите на вятъра достигнаха скорост от 168 км/час, съобщи сръбската телевизия. В петък хеликоптер на сръбската армия се притече на помощ на спасители, които се опитваха да измъкнат стотина души, блокирани в колите си на пътя, свързващ Белград и Зренямин, 70 км североизточно от сръбската столица.

Властите забраниха движението на тежки камиони и влизането в Сърбия откъм Румъния, Унгария и Хърватия. Корабоплаването в сръбския участък на Дунав също е спряно.

Българското Външно министерство настоятелно препоръча вчера на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през Сърбия. Както и до и през западната част на Унгария, където силен снеговалеж и навявания създават усложнена обстановка в по границата с Австрия и Хърватия. В тази част на Унгария е обявен червен код.

Западната част на Австрия е парализирана от рекордни снеговалежи. Само за едно денонощие на места в района е натрупал един метър сняг. В провинция Каринтия за първи път от 1999 г. е обявена най-високата, пета степен на тревога и е издадено предупреждение за лавини. Според метеоролози толкова навалял сняг за един ден е нещо, което се случва за пръв път от 75 години

Някои населени места се оказаха буквално откъснати от света. Движението на тежкотоварните превозни средства по някои пътища беше силно ограничено, а трафикът по някои железопътни линии беше нарушен. В разчистването на снега на някои места се включи и австрийската армия. Лошото време отне живота на двама души в Австрия. Единият е загинал от лавина.

Метеоролозите прогнозират, че в неделя вечерта в Южен Тирол ще натрупа още един метър нов сняг, а в Лиенц - до половин метър. Няколко лавини затвориха редица пътища, като някои райони останаха  отрязани от външния свят.

В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините. Метеоролозите предвиждат половин метър сняг и ситуация с лавини в тази част на страната.

В Румъния пък за седмица заради студовете до минус 18 градуса и обилните снеговалежи загинаха 13 души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5676 |01.02.2014 Брендо обжалва решението за екстрадиция в Румъния . 1| 4650 |21.01.2014 СГС разреши екстрадацията на Брендо в Румъния . 2| 5940 |04.01.2014 Ново 20: Миграцията от България и Румъния можело да не е масова . 6| 5150 |28.12.2013 Шефове на наркомафията арестувани в операция "Гръм 1" в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads