Реклама / Ads
2| 4379 |23.04.2019 НОВИНИ

Австрийски политик подаде оставка заради стихотворение за плъхове

.
Кристиан Шилхер
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе обяви днес, че представител на партията му ще подаде оставка, след като написа стихотворение, сравняващо мигрантите с плъхове. Случаят предизвика големи критики и разгневи канцлера Себастиан Курц, предаде Асошиейтед прес.
 

Щрахе заяви, че Кристиан Шилхер ще напусне антиимигрантската Австрийска партия на свободата и ще подаде оставка като заместник-кмет на град Браунау на Ин, съобщава агенция АПА. Градът, който се намира на границата с Германия, е родното място на Адолф Хитлер.

 

Краткото стихотворение със заглавие "Градският плъх" излезе в местно издание на Австрийската партия на свободата в Браунау. Стихотворението съдържа предупреждение за смесването на различни култури и предизвика сериозни критики от левоцентристката опозиция.

 

Вчера Курц, консерватор, който управлява Австрия от края на 2017 г. в коалиция с Австрийската партия на свободата, поиска областната структура на партията в провинция Горна Австрия да се разграничи от стихотворението. Той заяви, че "изборът на думите в стихотворението е отблъскващ, нехуманен и дълбоко расистки".

 

След това Ервин Шрайнер, високопоставен представител на областната организация на партията, заяви, че "алегорията за плъха и човека е исторически обременена и е толкова безвкусна, че трябва да бъде отхвърлена". Шрайнер заяви, че фактът, че самият автор е писал от гледната точка на плъх "не прави нещата кой знае колко по-добри", но добави, че стихотворението представлява "в крайна сметка неуспешен опит да се вземе отношение по сериозна тема в стихотворна форма".

 

В стихотворението се казва: "Точно както ние живеем тук долу, другите плъхове, които (са дошли) като гости или мигранти, включително тези, които не познавахме, трябва да споделят начина ни на живот! Или бързо да се махат оттук!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4176 |21.04.2019 Сергей Станишев: Политиката е битка на идеи, личните нападки са обидни за хората . 9| 5622 |17.04.2019 Вицепремиерът Т. Дончев за ”апартаментгейт: Един политик без доверие е нула . 3| 4525 |17.04.2019 Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка . 6| 7542 |16.04.2019 Проф. Н. Слатински: Няма сигурност в държава с уродлива политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads