Реклама / Ads
8| 12772 |06.06.2013 НОВИНИ

Азбест и живак морят институт на МВР

.
Азбестът убива
Азбест и живак заплашват здравето на служителите в Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. От тежко заболяване неотдавна починала поредната служителка.
 
Това съобщиха за Фрог нюз запознати с проблема в НИКК. Според тях причината била съжителството от години с опасни азбестови материали. Подавани са многобройни сигнали до ръководството на министерството, но проблемът все още не е решен. Писали сме няколко пъти до ръководството на МВР, обещаваха да вземат мерки, но после забравяха.

През последните години няколко човека, работили в института, са починали от болести, които се свързват с вредното влияние на азбеста върху човешкото здраве.

На всичкото отгоре, в мазетата на сградата, която се намира в близост до Американския колеж и Полицейската академия в столичния кв. „Младост”, дълго време се съхранявал отровен живак. Той бил в корито, което не било обезопасено. От сектор „Физика-химия” на института доказвали с аргументи и факти опасностите от това съжителство, но едва неотдавна било разпоредено отровния живак да бъде изнесен. След години престъпно нехайство.

Живакът е силен невротоксин, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Той е опасен за здравето и може да доведе до загуба на паметта, церебрална парализа, треперене, загуба на зрението.

Азбестът пък често е причина за тумор на плеврата. Над 70 % от заболелите умират за година - одина и нещо. Води също до асбестоза и рак на белия дроб. Азбестът е по-страшен от цигарите за белите дробове, категорични са медиците.

Азбест е общото наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати. Не горят и се използват за пожароустойчиви строителни плоскости. Вдишването им може да предизвика смъртоносни заболявания на белите дробове, тъй като влакната остават там завинаги - не могат да се изхвърлят с кашлица или по друг начин. В България азбестови елементи има във ВиК инсталациите и строителните панели. Над 3000 са изделията, изработвани от такъв материал, които имат приложение в строителството, машиностроенето, енергетиката, корабостроенето и химическата промишленост. В момента много фирми в Европа заменят азбеста в сградите, строени по това време. Болестите, свързани с вдишването на азбест, могат да се появят и до пет години след пряк контакт. Около 125 млн. души в света са изложени на такива контакти, а всеки ден 90 хил. от тях умират заради настъпилите тежки усложнения.

В момента в САЩ текат стотици дела на жертви на рак, причинен от азбест. Изплащат се милиарди долари обезщетение на болните и техните семейства.

Научноизследователският институт по криминалистика и криминология е създаден през 1968 г. Той е научно-приложен център за извършване на експертна и изследователска дейност, без която повечето дейности на в МВР са невъзможни. Това е еквивалентът на лабораториите, показвани в добилите световна известност сериали „От местопрестъплението”. Нашите специалисти не отстъпват по професионализъм на американските си колеги, но разликата в условията е доста голяма.

НИКК е член на Европейската мрежа на криминалистическите институти (ENFSI) от 2002 г.

През януари 2013 г. Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към ЕК излезе с резолюция относно смъртоносната заплаха от азбестовите изделия. В позицията на комисията дебело се подчертава, че някои страни от ЕС крият информация, което спъва мерките за безопасност в Европа и тези, предприети от Световната здравна организация. Всяка година само в Европа се регистрират нови 30 000 случая на тежки заболявания от азбест. Над 300 000 души се очаква да починат от мезотелиома до 2030 г. в ЕС. Колко от тях ще са българи – не е ясно, защото властите у нас не обръщат голямо внимание на този тежък проблем и предпочитат да крият, че много от смъртните случаи се дължат именно на липса на елементарни мерки за безопасност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13079 |14.04.2013 Мощни магнитни бури ще ни морят четири дни . 0| 5574 |26.04.2012 Живакът скочи до 32 градуса . 1| 4878 |21.09.2011 Задръствания и дъждове ще ни морят цял ден . 5| 5099 |08.03.2011 Рекорд! Живака падна до минус 11 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads