Реклама / Ads
2| 5688 |24.01.2013 НОВИНИ

Баба спести от погребение, дари си тялото на болница

.
Възрастна жена в добро здраве дари тялото си на Медицински университет - Варна. Дамата е предпочела да не натоварва близките си с разходи за погребение, след като си отиде от този свят. В случая те ще се поемат от университета.
 

Телата на починали вече могат да се даряват за целите на обучение и научни изследвания във висшите медицински училища, съобщи варнеският сайт petel.bg, цитирайки ръководителя на катедрата по анатомия, хистология и ембриология доц. д-р Антон Тончев.

По думите му заради законови недомислици до момента това е ставало изключително трудно и пряко са били засегнати студентите в медицинските университети.

В Медицински университет – Варна има трупни образци, върху които студентите се обучават, но от години не са осигурявани нови, което спъва практическата работа. С новите разпоредби всеки може да дари своето тяло. С подписване на документи пред нотариус телата впоследствие биват използвани за обучение на студентите.

Първо престояват до година в специални разтвори, с които се спира разлагането, а после се прави дезинфекциране. Поетапно над т.нар. препарати преминават студенти от различни специалности, които извършват дисекция на трупа. Правят се разрези на органи, дори се отваря черепът, обясни доц. Тончев. По думите му след обучението на студентите тялото бива погребвано.

Приживе със специални разпоредби в договора дарителят може да определи и след колко време да бъде погребан. "Очакваме през следващите няколко години, благодарение на въпросните законови положения Медицински университет – Варна да се сдобие с повече препарати за студентите", каза още доцентът. Така ще бъде осигурена практическата работа със скалпел, което е изключително важно за бъдещите доктори.

Освен за обучение на студенти, пресният материал може да служи и за опреснителни занятия по анатомия, което е честа практика в западните държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5859 |30.12.2012 Задържаха мародери, убили 85-годишна баба за 2 пръстена . 43| 5197 |18.09.2012 БСП: Бабаитите от ГЕРБ да си ходят . 11| 6620 |22.08.2012 Кирил Рашков пуснат за погребение, Катуница настръхна . 14| 7271 |03.05.2012 Я. Такева: Моята баба Ванга ме е учила да имам морални ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads